Midsommarbuffén står redan framdukad

I fönsterkarmen dukas det till midsommarbord redan tidigt på våren för att tomater, potatis och bladgrönt ska vara klart till festbordet i tid.

Potatis

Denna vår förodlas potatisen i en ny sorts jord som vi inte provat tidigare. Vanligtvis används bara jord som är tillverkad här hemma. Denna torvfria jordnyhet är därför extra spännande att prova.Här på köksbordet får odlingarna trängas med oss, när kylan väljer att hålla sig kvar där ute. Ännu kan inget ställas ut här.Det känns redan på doften när jord­påsen öppnas att det inte är den ”vanliga”, lite trötta påsjorden som landar i krukorna. Strukturen är grövre, mer luftig. Det doftar ladugård! Underbart, tycker jag. Känns som att doften är ett tecken på att jorden innehåller mer än bara torv. Den känns ”äkta”.Förhoppningsvis innehåller den …

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.