Stor variation för odlare med tålamod

Jackmanii. Foto: Per Wåleryd

Att ta fram nya härdiga, vackra klematissorter är ett strävsamt arbete som kräver stort tålamod, för det tar sin tid. Ändå visar historien upp mängder av förädlare som lockats av möjligheten att få fram sin alldeles egna klematis. Klematiskännaren Inga Wåleryd har kikat bakåt i tiden.

Klematisförädling är ett tidskrävande arbete. Inte sällan tar det åtta till tio år från frösådd innan man har något att visa upp.Först korsar man två moderplantor vars egenskaper man tycker är värdefulla. Sedan sår man fröna. Det kan ta upp till två år innan de gror, därefter kan det ta lika lång tid innan plantorna blommar.Man odlar fram de bästa plantorna och väljer ut sorter som verkar lovande. Det kan gälla allt från rikblommighet, färg och blomform till härdighet och motståndskraft. Det är oftast bara en…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.