Vilka växter får jag föra in i Sverige?

Det finns flera arter på Jordbruksverkets lista som man absolut inte får föra in i Sverige. En av dem är till exempel Kalifornisk Hästkastanj (Aesculus californica). Foto: David Baron CC-BY-SA-2.0

Det finns två aspekter som man ska hålla i tanken vad gäller införsel av levande växter och växtmaterial som frön, frukter och sticklingar. För det första handlar det om att skydda utrotningshotade växter i deras naturliga miljöer. För det andra finns det regler uppsatta för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar och skadegörande organismer.

Om du befinner dig i ett tropiskt land på utflykt till en regnskog eller andra vilda marker så är aldrig ok att plocka växter eller växtdelar. Många länder har dessutom väldigt strikta lagar som beivrar det. I en privat trädgård eller på en odling måste man naturligtvis fråga ägaren om vad som är tillåtet där.

Man får fritt föra in växter från annat EU-land. Jordbruksverket reglerar införsel från länder utanför EU. Det är förbjudet att föra in utrotningshotade, vildplockade växter.

I övrigt finns det en lista på Jordbruksverkets hemsida som listar växter som är helt förbjudna att föra in och de som behöver ett sundhetsintyg som man måste skaffa i växternas ursprungsland. På den första delen av helt förbjudna växter och växtmaterial hittar man växter som har goda förutsättningar att etablera sig på friland i någon del av Sverige. För att nämna några: jordgubbar, potatis, diverse lönnarter, kastanj och Kalifornisk hästkastanj, Cedrar, kvitten, aspar, enar, granar, ekar och tallar, äppelträd och vinrankor. Konstigt nog, kan man tycka, så hittar man här även kaffe, apelsin, citron och spansk paprika.

Sundhetscertifikat krävs för alla växter och växtdelar förutom frukter och bär som är undantagna det kravet förutom en mindre lista som inkluderar bland annat passionfrukt, cherimoya, paprika och chilipeppar, sharon, mango och guava.

Frukter och fröer av tropiska palmer finns inte med på listan och får därför föras in, så länge de inte är plockade i det vilda eller är av utrotningshotade arter. Samma gäller bananer, papaya, kakao.

Observera att Kanarieöarna, trots att Spanien tillhör EU, betraktas av Jordbruksverket som ett land utanför EU.

Läs mer: Djungel hemma

Läs mer: Jordbruksverkets bestämmelser

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Alex Mielnikau

IT-systemadministratör till vardags med civilingenjörsutbildning inom lantmäteri. Exotiska länder har alltid haft stor dragningskraft. Första resan gick till det drömska Maldiverna. Där fick han upp ögonen för många annorlunda växter. Många av dem fick stå modell framför kameran. Det dröjde dock några år innan det egna odlandet tog fart. Det började med att han fick ta hand om ett trettiotal plantor inköpta eller räddade från uttorkning hos vänner och bekanta. På Mauritius blev han förälskad i Hawaiikransblomman Plumeria. Att försöka odla den hemma visade sig inte vara så galet som han först trodde. Några palmfrön som fick följa med hem grodde och växte de med. Så började den egna tropiska växtsamlingen i en tvårummare i Stockholm 2006. Nu odlar han fler än 80 olika tropiska växter och delar sina erfarenheter på en blogg och en Facebookgrupp. Han har också läst enstaka kurser i botanik på Uppsala universitet och en on-line-kurs i tropiska ekosystem vid University of Queensland, Australien.

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.