Tomatens historia – så växte den fram

På Galapagosöarna har tomaten Lycopersicum cheesmanii utvecklats till en liten orange frukt med dekorativa hår. Ätlig, men de ärtstora frukterna är kanske inte så intressanta att odla för matvärdet.

Tomaten är släkt med både potatis och chili och har sitt ursprung i Anderna i Sydamerika. Via Inkariket kom tomaten till aztekerna i det som idag är södra Mexico. De gav tomaten namnet Xi tomatl och började odla den. Till Europa kom den på 1500-talet men först på 1800-talet nåddes den svenska allmänheten. ”Tomatkungen” Åke Truedsson tecknar tomatens historia och ger i en andra artikel initierade råd om hur du lyckas bäst med din tomatodling.

Tomatsläktet föddes i Andernas berg i Sydamerika, där länder som Peru och Ecuador nu finns. Släktet utvecklades till olika arter där skilda platser erbjöd skilda förutsättningar och idag finns nio arter i familjen, varav tre är goda att äta. Tomaten är nära släkt med potatisen, vilket man kan ana av frukter och blad.

Lycopersicum pimpinellifolium, körsb…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.