- ANNONS -

Tätört (Pinguicula) mångas favorit för att fånga sorgmyggor, är en lättskött köttätare som ger vackra blommor i främst blå/lila färg.  Det finns runt åttio arter varav de flesta växter i Sydamerika.  I Sverige växer tre arter av tätört vilt, där fjälltätört ger vita blommor istället för lila. Den är lättskött och dessutom väldigt enkel att ta sticklingar ifrån. Du köper växterna på nätet, men ibland finns de även på vissa plantskolor.

För att fånga insekter finns körtlar på bladen med olika funktioner. Små antenner producerar ett sekret i toppen som ger bladen en glimrande yta. Intet ont anande myggor tror att detta är vatten och när de kommer i kontakt med ”vattnet” så är det kört. Detta startar en process som producerar mer sekret i basen på antennen. Ju mer insekten kämpar desto värre blir det. Vid det här laget tar körtel nummer två över, som sitter på själva bladet. Det är nu det blir väldigt jobbigt. Insekten som sitter fast bryts ner av speciella enzymer genom små klyvöppningar som också hämtar näringen från insekten.

Denna ”luftning” gör dock att tätörten riskerar att torka ut vilket gör att den trivs bättre i fuktiga än torra klimat. De små rötterna på växterna används främst som stöd och för att hämta vatten, näringen tar den helt genom bladen.

Besök Hemmaodlat.se!

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.