Så förökar du vårlökarna

Här får du handfasta tips om hur du fröförökar snödroppar, porslinshyacint, scilla, narcisser och krokus. Prova själv!

1Snödroppar

Exempelvis den vanliga Galanthus nivalis eller turkiska Galanthus elwesii går alldeles utmärkt att föröka genom frö. Men det finns mängder av snödroppar att prova! Fröna sitter i gröngula kapslar (ser ut som en liten nöt). Tryck sönder kapslarna och tryck ner i jorden direkt. Här ska man inte vänta utan vara lite snabb, annars hinner fåglar och myror före. Ett annat effektivt sätt att skaffa fler är att gräva upp befintliga tuvor med snödroppar och dela lökarna. De klarar fint att delas och flyttas ”in the green” – även under blomningen. Separera lökarna och plantera ut dem. På några säsonger har de bildat nya tuvor.

2Porslinshyacint – vårstjärna – scilla – blåstjärna

Bra sorter att prova med är exempelvis rysk blåstjärna(Scilla siberica), vårstjärna (Scilla forbesii) eller porslinshyacint (Puschkinia scilloides). Leta efter små gröna, ballongformade frökapslar, ovan jord. Samla in dem när de börjar gulna. Ett tips är att lyssna efter kraset under fötterna. Då är frökapslarna mogna att samlas in! Fröna är bruna och relativt stora, ett par millimeter.

3Narcisser

Narcisser är tacksamma vårlökar som kan bli mycket gamla, förutsatt att de inte är alltför förädlade. Lätta sorter att föröka med frö är vanlig påsklilja (Narcissus pseudonarcissus) eller den vita (Narcissus poeticus) men även här finns mängder av sorter att prova. Narcisserna bildar frökapslar, stora som kaprisfrukter. Fröna är svarta och cirka tre millimeter stora. Låt fröna ligga en månad och mogna innan de sås, helst i mager jord. Låt växa till i 2–3 år innan de största lökarna grävs upp och planteras ut.

4Snökrokus

Snökrokusen (Crocus tomasinianus) har underjordiska knölar i stället för lök, men metoden att föröka är densamma – och den sätter rikligt med frö. Frösättningen är sen och dröjer till långt fram i juni när krokusen är så gott som nervissnad. Märk därför ut växtplatsen så att den går att hitta igen. Frökolvarna är mycket små, 5–20 millimeter, och är mogna att samlas in när de börjar spricka. Gnugga dem mellan händerna så lossnar fröna lätt. Även om varje frö är mycket litet, så tar det inte lång tid att få ihop stora mängder. En liten burk kan innehålla tiotusen frön! Snökrokus kan även förökas genom att man delar knölarna – men den frösådda metoden ger mer.

Lisa Ising är trädgårdsjournalist och författare och medverkar regelbundet i ledande trädgårdsmagasin i Sverige och övriga nordiska länder. I sin bok ”Trägårdslegender” sammanfattar hon svensk modern trädgårdskultur och presenterar våra största trädgårdsprofiler, deras filosofi och gröna livsverk. Både i artikel- och bokform vill Lisa Ising förmedla en kreativ och tillåtande syn på trädgård som inkluderar människor, djurliv och den vilda naturen. Växter och odling är ett livslångt intresse och hon är bland annat initiativtagare till Slottsträdgården i Malmö, ett av Sveriges första stadsodlingsprojekt som 20-årsjubilerar i år. Trädgården är numera en välkänd attraktion och inspirerar trädgårdsintresserade i både teori och praktik. Lisa Ising bor i Lund med en vildvuxen trädgård från 1920-talet med äppelträd, buxbomshäckar – och mängder av vårlökar. Senaste projektet är odlingsförsök med kiwi och restaureringen av en äng.