Att odla exotiska frukter hemma är inte så svårt som man kan tro. Det finns goda chanser att lyckas med ananas, passionsfrukt och banan. Läs Alex Mielnikaus odlingsråd här nedan och gör ett försök!

Läs mer: Växter växer bäst i vitt ljus – allt om växtbelysning.

1. Ananas (Ananas comosus)

Att odla en egen ananas är lika exotiskt som det är enkelt. Välj en ananas i fruktdisken med fin grön topp och friska blad i mitten. Det är där den kommer att fortsätta växa. Vrid av toppen och skala av yttersta bladen tills du får en liten fot på 1–2cm. Låt den torka i några timmar och plantera sedan i en inte för stor kruka med väldränerad jordblandning. Vattna och ställ den soligt. Den rotar sig inom några veckor. Det ska alltid stå vatten i mitten av rosetten, men vattna i krukan gör man endast när jorden torkat. Det kommer att ta ca 3 år att få plantan mogen att bära frukt. Framkalla blomning med hjälp av lite karbid som du lägger i mitten av den vattenfyllda rosetten.

2. Passionsfrukt (Passiflora edulis)

Spara några frön, rensa dem från fruktkött och låt torka i några timmar. Så i en mindre kruka med väldränerad jord. Täck krukan med plastfolie och ställ varmt. Gärna med undervärme. Ta bort folien när grödorna börjar röra vid den. Ställ soligt med möjlighet att klättra upp. Passiflora är väldigt snabbväxande men det kan ta 2–3 år tills du får se din Passiflora blomma. Pollinera med pensel för fruktsättning.

3. Banan (Musa acuminata)

Bästa banansorten för att få egen klase är Musa ’Super Dwarf Cavendish’. Den finns ofta att köpa i blomsterhandeln. En robust och snabbväxande planta som inte blir högre än ca 1,2 meter, men som kan få ätbara bananer. Den kräver mycket gödsel och vatten som dock måste dräneras bort. Ställ så soligt som möjligt, vintertid med extrabelysning. Ta bort rotskotten, utom ett som får växa bredvid för att så småningom ersätta moderplantan när den burit frukt och därmed gjort sitt.

För att lyckas omplanterar man 3–4 gånger till gradvis större krukor tills man kommer upp i 18–20 liters storlek vilket brukar ta 1–1,5 år. Sedan kan det ta ännu ett år till i den största krukan tills plantan är redo att först sätta en stor blomma (blomställning) som sedan kommer att bli en bananklase. Förutom omplanteringar får man se till att den snabbväxande plantan får mycket näring och vattnas regelbundet så snart det översta jordlagret börjar torka upp. Självklart behöver den även mycket ljus som bäst ordnas med en LED-lampa placerad direkt ovanför växten.

IT-systemadministratör till vardags med civilingenjörsutbildning inom lantmäteri. Exotiska länder har alltid haft stor dragningskraft. Första resan gick till det drömska Maldiverna. Där fick han upp ögonen för många annorlunda växter. Många av dem fick stå modell framför kameran. Det dröjde dock några år innan det egna odlandet tog fart. Det började med att han fick ta hand om ett trettiotal plantor inköpta eller räddade från uttorkning hos vänner och bekanta. På Mauritius blev han förälskad i Hawaiikransblomman Plumeria. Att försöka odla den hemma visade sig inte vara så galet som han först trodde. Några palmfrön som fick följa med hem grodde och växte de med. Så började den egna tropiska växtsamlingen i en tvårummare i Stockholm 2006. Nu odlar han fler än 80 olika tropiska växter och delar sina erfarenheter på en blogg och en Facebookgrupp. Han har också läst enstaka kurser i botanik på Uppsala universitet och en on-line-kurs i tropiska ekosystem vid University of Queensland, Australien.