- ANNONS -

Gör som Nils Åkerstedt och lyckas med bananodling inomhus. Han har odlat bananer i över 25 år och hemligheten bakom framgången kan du läsa här.

En utopi eller ett brinnande intresse för att prova på allt vad naturen har att erbjuda oss odlingsintresserade. Det är absolut inte någon utopi att vi kan odla bananer i en liten blomkruka i vårt klimat. Men det krävs ett stort intresse för växter och odling samtidigt som odlaren bör vara helt övertygad om att det är naturens regler vi bör följa för att få ett lyckat resultat.

Sedan sex år tillbaka bor jag i Mörbylånga, men man måste inte bo på Öland för att lyckas med bananodling. För cirka 25 år sedan fick jag den första bananskörden och den var på hela 65 bananer. Då växte plantan i ett enkelt växthus i en liten by två mil från Sundsvall i växtzon 5-6. Efter några år fick jag en ny skörd men då på 30 bananer.

Välj kanariebanan

Hur startar man sin odling? Lättast är det att köpa en planta vid ett besök på någon turistort, till exempel Madeira eller Kanarieöarna, men det går också att så frön.

Det bör helst vara sorten Kanariebanan, Musa acuminata ’Dwarf Cavendish’, den har små och mycket välsmakande bananer.

Det exemplar som jag har, köptes på Madeira av en dam från Sundsvall och efter några månader fick jag plantan eftersom den såg ut att dö. Det är tack vare henne som jag fick intresse för denna odling. Den planta som jag har nu härstammar ursprungligen från den planta jag fick för 25 år sedan.

Nya plantor efter skörd

När man har fått tag på en bananplanta så får man alltid nya plantor efter varje bananskörd. När alla bananerna i klasen har mognat då börjar hela den gamla plantan att vissna ner och samtidigt så skjuter det upp nya skott från roten. Man ska följaktligen fortsätta att sköta vattning och tillsyn av rotklumpen så att det skjuter upp många nya skott. När skotten är 10–15 cm långa är det dags att avsluta den gamla plantans del av odlingen och välja ett par av de kraftigaste nya skotten som alla växer ut från den gamla plantans rot. På så sätt förs det genetiska arvet vidare från generation till generation. De skott man inte har behov av bör man dela ut till blivande bananodlare. Hur lång tid det tar mellan skörden till dess en ny planta ger skörd beror på många omständigheter. Dels bör man ha tillgång till ljusa fönster mot söder eller öster och det är viktigt att plantan duschas minst två gånger dagligen med ljummet vatten. Temperaturen där plantan står bör inte understiga plus 10 grader.

Nils planta kommer från Kanarieöarna. Foto: Lars Dareberg

Det finns ingen anledning att tveka när det gäller val av det odlingssubstrat som bananplantan ska växa i och inte heller vilken gödsel som ska användas. Den bananplanta som jag har nu och dess föregångare har alla vuxit i en blandning av sand och grus, kornstorlek 0–8 mm. Den enda gödsel som jag har givit plantorna under alla dessa år är lagrat gräsklipp. (Se faktaruta om lagrat gräsklipp.)

Plantering

Den nya plantan bör få en kruka som är 18–20 cm i diameter. Lägg först ett centimeter tjockt lager av krukskärv eller platta stenar och lite singel. Därefter ett 3-5 cm tjockt lager gräsklipp. Ställ sedan ner plantan så att nedersta bladfästet är cirka 5 cm från krukkanten. Fyll på med ren sand till halva höjden av utrymmet. [Varning för sand som ska användas eller har använts för sandning av gator och vägar) Lägg därefter ett 2–3 cm tjockt lager av lagrat gräsklipp och fyll sedan sand till dess det återstår 5 cm av krukkanten. Genomvattna krukan ett par gånger så att sanden rinner ner och täpper till eventuella tomrum. De första 2–3 veckorna räcker det med att krukan vattnas varannan dag. När plantan börjar växa vattnas krukan varje dag.

Lämplig temperatur dagtid under sommaren är 20–25 grader, på nätterna 3–5 grader lägre. Under första sommaren läggs 2–3 cm lagrat gräsklipp ovanpå sanden i krukan och därefter täcks gräsklippet med 1 cm sand.

Andra året

På våren läggs lagrat gräsklipp 2–3 cm tjockt över hela ytan upptill. Täck med l centimeter sand. När plantan börjar växa är det viktigt att bladen duschas ett par gånger dagligen och att krukan vattnas ofta så att sanden hålls fuktig, men inte våt. På eftersommaren kan det vara nödvändigt med några centimeter gräsklipp till.

Tredje året

Nu är det dags for en något större kruka, 28–30 cm krukstorlek behövs för att ge plantans rötter utrymme och för att bladen ska bli kraftiga. Ta inte bort några rötter från rotklumpen och flytta över den försiktigt så att den håller ihop när den ställs ner i den nya krukan. Vid omplantering av växter som odlas i sand avlägsnas inte något av den gamla sanden. Lägg som vanligt dränering i botten av krukan och ett par centimeter gräsklipp som rotklumpen ställs på.

Fyll därefter i sand till knappt halva höjden av det lediga utrymmet i krukan. Lagrat gräsklipp plockas i småbitar och stoppas ner runt rotklumpen i ett 5 cm tjockt lager.

Skrapa bort det översta lagret av förra årets gräsklipp och fyll sand i utrymmet mellan krukkanten och rotklumpen. Lägg därefter 2–3 cm lagrat gräsklipp over hela ytan och täck det med l cm sand. Nu klarar plantan sig till eftersommaren då den bör få ytterligare 1–2 cm gräsklipp.

Fjärde året och framöver

Efter ytterligare 1–2 år är det dags för en något större kruka inför den väntande bananskörden. Krukan bör nu vara 35–40 cm i diameter och omplantering samt den fortsatta skötseln sker som tidigare beskrivits. Det är svårt att avgöra när man kan förvänta sig skörden, det är på grund av att den är så beroende av Ijustillgång, hur soliga somrarna är och hur god skötsel plantan får. Förutom vattning, näringstillförsel och duschning så skär man bort gamla blad som fått torra, bruna fläckar. Det är oftast en följd av ljusbrist och torr luft. Bladen skärs av intill stammen.

När bananskörden kan väntas syns det på att stammens grovlek fördubblas med början nerifrån. Hur stor skörden kan bli är det spännande att spekulera i, men den första jag fick var på hela 65 bananer, det var en dekorativ bananstock. Det är givetvis bäst om plantan ger skörd under den ljusaste tiden på sommaren, men det är svårt att påverka tidpunkten för skörd. För att hjälpa  plantan är det bra att ge den lite extra belysning med hjälp av lysrör som till en del kan ersätta solen [välj lysrör med färgtemperatur 5000–6000 Kelvin som motsvarar dagsljus). Lämpligen kan man förlänga dagen genom att tända lysrören vid 6–7 tiden på morgonen och släcka dem vid 18–19-tiden på kvällen. Är växtplatsen belyst av solen kan lysrören släckas några timmar, men det ska inte göras förrän plantan står i solljuset och lysrören måste tändas på nytt innan solljuset minskar eller moln skymmer solen.

Gödning som har allt

Min bananplanta gör verkligen reklam för gräsklippets stora värde som gödselmedel.

Det förstår man när en 2,5 meter hög bananplanta med 12 blad varav många är över 120 cm långa och 40 cm breda växer i en kruka som endast rymmer 40 liter och som är fylld med sand och lagrat gräsklipp.

Gräsklipp är den enda näring som plantan får och det läggs i 2-3 cm tjockt lager 2 gånger per växtsäsong på den 8 kvadratdecimeter stora ytan överst på rotklumpen. Detta visar tydligt hur näringsrik denna naturliga näring är och att den tillför växterna allt vad de behöver.

Läs mer: Odla exotiska frukter – så gör du

Så lagrar du gräsklipp

När gräsklipp ska användas som gödsel till växter som odlas i krukor är det bäst att använda lagrat gräsklipp eftersom det bara upptar en tiondels så stort utrymme som det nyslagna gräsklippet.

Lägg det nyklippta gräset i lufttäta plastpåsar, svarta eller genomskinliga har ingen betydelse. Är gräsklippet torrt bör det fuktas sedan det stoppats ner i säckarna.

Vill man få snabb tillgång till lagrat gräsklipp kan säckarna läggas på en solig och varm plats, då kan innehållet användas till krukväxter redan efter ett par månader.

Det gräsklipp som läggs i säckar på eftersommaren och över vintermånaderna får i regel inte samma kompakta konsistens utan tar 3-4 gånger större utrymme och passar bättre till blomsterurnor och odling på marken.

Nils Åkerstedt tog trädgårdsmästarexamen 1949 och har ägnat hela sitt liv åt trädgård och att skriva om och strida för sina odlingsmetoder. Han blev känd för att experimenterat sig fram till att odla i sand och grus med gräsklipp som näringsgiva. Som 90+ återkom han som skribent i tisdskriften han var med att starta 1986, Natur & Trädgård. Nils Åkerstedt avled i augusti 2018.