Myrten – för kärlekens skull

Blommande brudmyrten odlad i kruka. Brudmyrten blommar rikligt under lång tid på sommaren och ger också stor skörd av aromatiska bär, perfekta för likörtillverkning. Foto: Eva Rönnblom

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Eva Rönnblom

Eva Rönnblom är trädgårdsjournalist, illustratör och författare av trädgårdsböcker. Hon skriver för både vuxna och barn, bland annat Barnens egen odlingsbok, Trädgårds­tider – en handbok för trädgården, Citrus i kruka, Medelhavsväxter i kruka och Så frön från exotiska frukter. Genom åren har det blivit många artiklar om växter och trädgård för special- och fackpress. Som illustratör har Eva arbetat för dagspress, specialtidningar, läromedel och reklam. Evas pappa, passionerad odlare, ordnade så att Eva som liten fick en egen liten plätt i trädgården att odla på. Odlingsintresset har hållit i sig och förutom att odla Medelhavsväxter och citrus i kruka så är tulpaner, kryddväxter och tropiska kulturväxter några favoriter. Citrontörne, svarta mullbär och valnöt får trängas med bärbuskar, blommande perenner, en liten damm och ett övervintringsväxthus i Evas lilla trädgård i Stockholmsområdet. I ”trädgården” på Öland växer det som klarar kalkstensskravel, sol och torka som valnöt, lavendel, helgonört, skägg- och säckbuske och andra torktåliga växter.

Mer läsning:

Allt fler upptäcker glädjen i att odla egen mat men hur gör man när det inte finns plats för ett trädgårdsland? Att odla på liten yta kan kännas frustrerande och begränsande men med bra planering och lite kreativa lösningar kan skörden bli stor samtidigt som du skapar en plats som är vacker med stor biologisk mångfald.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.