Magnolia x alba – doftar förföriskt och blommar året om

Vi är vana vid magnolians närmast explosiva blomning där den signalerar om att den svenska våren håller på att övergå i sommar. Hela trädet blommar intensivt under ett par veckors tid och sedan är det över. Men det finns andra magnolior som har ett helt annat blomningssätt. Magnolia x alba, en tropisk form släpper närmast ifrån sig en blomma i sänder. Och den blommar nästan året om – med en underbar doft, enligt Tomas Svensson som odlar den.

En magnolia som blommar nästan hela året, och som dessutom sprider en oemotståndlig doft. Är det möjligt? Följ med till Tomas Svenssons tropiska växthus i Mölle, där har han fått Magnolia x alba att blomma 49 veckor i sträck.

Magnolior hör till världens äldsta (95 miljoner år!) och mest odlade prydnadsträd. Växtförädlande yrkesfolk och amatörer har på senare år berikat släktet med mängder av Magnoliahybrider, ibland anmärkningsvärda i skönhet och egenskaper. Men den Magnolia som imponerar mest, blommar längst och doftar förnämligast ordnade naturen själv, rätt nyligen historisk sett.

Det handlar om den tropiska Magnolian: Magnolia x alba. Ingen människa har heller lyckats skapa en Magnolia som blommar i stort sett hela året så länge ljus och värme finns. Hos oss kan den odlas i uterum, växthus och till och med bostäder om bara lämpliga förutsättningar kan ordnas och det är faktiskt inte svårt att tillgodose trädets behov om bara kunskaper finns.

Naturhybrid från Sydostasien

Magolia x alba kan blomma redan vid en höjd av 80–100 cm. Foto: Tomas Svensson

Magnolia x alba är således en natur­hybrid, förmodligen en korsning mellan Magnolia montana och Magnolia cham­paca med ursprung i Sydostasien och sydligaste Kina.

Den senare föräldern är ett välkänt tropiskt träd som saluförs i Sverige som frö. Dessa frön kan man lugnt avstå ifrån så slipper man besvikelsen av en blomning som aldrig kan bli verklighet, för blomning sker inte förrän trädet blivit tillräckligt uppvuxet vilket handlar om tio meters höjd och lika många år i Sydostasiens drivhusklimat. Magnolia x alba kan däremot blomma redan efter något år och en höjd av 80 cm men låter sig dock bara förökas genom avläggare.

Fantastisk doft

Vad som gjort att Magnolia x alba stigit i popularitet med kometfart hos trädgårdsvänner i varma klimat är den oemotståndliga doften. Har man en gång känt den lämnas man ingen ro, avsaknaden dröjer sig kvar, en doft som hör till det yppersta inom växtriket, överträffande både de förnämsta jasminerna och de eteriska oljornas kronjuvel: ylang-ylang. Magnolia x albas doft är både ljuvlig och mycket intensiv men svävande lätt. Den kommersiella odlingen har blivit omfattande då oljan som utvinns från blommorna är ytterst eftersökt.

Blad och blomknoppar uppträder ofta växelvis på nytillväxten. Foto: Tomas Svensson

Blommade i 49 veckor

Trädet kan således blomma i överraskande litet format men blomningen är aldrig lika riklig som vårt eget klimats Magnolior. Istället för en blomning som kan räknas i någon vecka finns möjligheter till blomning under nästan hela året. Mitt eget träd, drygt två meter högt, har blomningsrekord på 49 veckor med ständigt en eller flera blommor utslagna. Även om blomningen endast skulle äga rum en gång om året så skulle detta vara skäl nog att varmt rekommendera trädet.

En dissekerad blomma där ståndare och pistill syns tydligt. Foto: Dara (CC-BY-SA-3.0)

Till skillnad från de kallare klimatens Magnolior rör det sig således inte om några stora mängder samtidigt, utan i mindre antal som nära nog kontinuerligt bryter fram från de knoppar som skapas samtidigt med den nya bladtillväxten.

Denna ständigt fortlöpande blomning och tillväxt är naturligtvis en särskilt märklig upplevelse för oss i norden. De vita blommorna består av tiotalet delvis vridna kronblad, något påminnande om Magnolia stellata (Stjärnmagnolia) varje blomma håller runt en vecka, medan de åldras gulnar de efterhand.

Nya blad produceras och fälls i samma omfattning. En mer samlad bladfällning äger ofta rum precis innan tillväxtökningen som kommer i samband med rikligare ljustillgång och stigande temperaturer. Magnolia x alba är annars ett typiskt tropiskt träd, tillväxt och blomning så länge ljus, värme, fukt och näring finns i tillräcklig utsträckning.

Plantering i kärl ger kontroll

Magnolia x alba är känslig både för tropikernas brännande sol men även för kraftiga vindar samtidigt måste placeringen vara mycket ljus för växt- och blomutveckling. Detta har fått till följd att odlare i varma klimat ganska ofta väljer att placera sina träd i kärl för att få bättre kontroll över klimatets inverkan, då trädet vid behov kan flyttas till skyddade platser. Inte minst i södra Florida är detta ganska vanligt där svåra orkaner återkommer med några års mellanrum.

Maui, Sun Yat Sen Park Keokea. Trädet trivs bäst i varmt klimat, inte minst i Sydostasien. Foto: Skog Starr & Kim Starr/Wikimedia

Att odla tropiska Magnolior i kärl kräver att man är införstådd med att de har skört rotsystem. Detta gör att övervattning vid lägre temperaturer, som kan hända under vintern, snabbt kan döda trädet genom rotröta. Omplantering är en annan åtgärd man måste vara försiktig med, särskilt innan rotklumpen tagit tillräckligt fast form och rötterna bildar en mer sammanhållen struktur som kan hanteras någorlunda vid omplanteringen. Man bör heller inte dröja för länge med detta.

Odlingskärlets dränering och planteringssubstratet måste vara mer än bra och med perfekt genomsläpplighet. Som tur är kan Magnolia x alba till skillnad från de flesta andra Magnolior stå torrt utan att bladen rullar ihop sig eller blir bruna av torkskador. Bladen slokar och signalerar vattningsbehov i god tid innan några blad­skador uppträder.

Surt substrat bra för magnolior

För att kunna växa och blomma under så långvariga perioder krävs givetvis riklig och regelbunden näringstillförsel som gärna kan vara organisk. Planteringssubstratet bör vara (som för de flesta Magnolior) åt det sura hållet för att säkra järnupptaget. Torv utgör en risk genom att det krymper, tätar till substratet och bildar en hård skorpa. Julgranens fällda barr går däremot perfekt som 10 procent inblandning, jorden bör också innehålla omkring 20 procent perlit och 20 procent småkornig Leca.

Tomas Svensson hade skaffat ett enkelglasat växthus och försåg det med ett extra yttre glasat skal som isolering. Regelstommenens djup medgav plats för ytterligare ett glasskikt, det blev nu 3-glas med en luftspalt om totalt 17 cm. Arbetet tog två år att fullborda med luckor och dubbla glasade pardörrar utanför de ursprungliga skjutdörrarna. Foto: Tomas Svensson

God luftväxling viktig

Vattning bör ske först när man övertygat sig om att substratet är näst intill torrt. Har man ett uterum är det bra om temperaturen ligger runt 13–14 plusgrader under vintern. Har man undervärme runt kärlet kan lufttemperaturen sänkas till 8–10 grader utan problem. Man kan också placera trädet i ett bostadsrum eller vilket uppvärmt utrymme som helst bara det finns massor av ljus, exempelvis två vanliga 20-watts ledstrålkastare precis intill trädet. Luftfuktigheten är inget problem, god luftväxling är viktigare. En Gardenia eller citrusträd är långt mer svårodlade än Magnolia x alba om man bara uppfyller behoven. Det är därför hög tid att upptäcka och odla denna Magnolia, en raritet i norden men finns att få från välsorterade plantskolor i Europa.

En odlare berättar:

Foto: Kotewall CT

“En gång tog jag med mig en planta av Magnolia x alba på en fullpackad buss i Hong Kong. Det var en het sommardag med hög luftfuktighet och bussen saknade luftkonditionering. Alla passagerare vände sig mot mig och många frågade vad det var för planta jag hade i min famn. Som i ett slag var all känsla av illaluktande instängdhet med svettiga kroppar, packade som sardiner som bortblåst. Det var som en väldoftande pust från himmelriket. Anmärkningsvärt också att plantan bara hade ett par utvecklade blommor, men det var allt som krävdes.”

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Tomas Svensson

Är en helt vanlig trädgårdsodlare sedan 1980-talet. Har också idellt sysslat med fiskevård. I samråd med dåvarande Fiskeriverket och Länsstyrelsen har jag restaurerat Havsöringsbäckar i Halland samt lyft lekvandrande öring förbi vandringshinder som dammbyggnader. Miljövården har givit många insikter liksom studium av fiskpopulationerna, medverkan vid elfisken och möten med biologer och länsfiskekonsulent. 1998 flyttade jag från Kullavik, söder om Göteborg till Mölle, fick ny trädgård i en helt ny kustmiljö; klippor- men också härliga strandängar, rikare insektsliv och en delvis helt annan flora trots att det fortfarande handlar om västkust! Besöker även trädgårdssällskap och trädgårdsmässor och berättar om året runt odling i allmänhet och vedartade blommande regnskogsväxter i synnerhet.

Mer läsning:

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.