hej@naturochtradgard.se

Sök

Magnolia x alba – doftar förföriskt och blommar året om

Vi är vana vid magnolians närmast explosiva blomning där den signalerar om att den svenska våren håller på att övergå i sommar. Hela trädet blommar intensivt under ett par veckors tid och sedan är det över. Men det finns andra magnolior som har ett helt annat blomningssätt. Magnolia x alba, en tropisk form släpper närmast ifrån sig en blomma i sänder. Och den blommar nästan året om – med en underbar doft, enligt Tomas Svensson som odlar den.

En magnolia som blommar nästan hela året, och som dessutom sprider en oemotståndlig doft. Är det möjligt? Följ med till Tomas Svenssons tropiska växthus i Mölle, där har han fått Magnolia x alba att blomma 49 veckor i sträck. Magnolior hör till världens äldsta (95 miljoner år!) och mest odlade prydnadsträd. Växtförädlande yrkesfolk och amatörer har på senare år berikat släktet med mängder av Magnoliahybrider, ibland anmärkningsvärda i skönhet och egenskaper. Men den Magnolia som imponerar mest, blommar längst och […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Tomas Svensson

Är en helt vanlig trädgårdsodlare sedan 1980-talet. Har också idellt sysslat med fiskevård. I samråd med dåvarande Fiskeriverket och Länsstyrelsen har jag restaurerat Havsöringsbäckar i Halland samt lyft lekvandrande öring förbi vandringshinder som dammbyggnader. Miljövården har givit många insikter liksom studium av fiskpopulationerna, medverkan vid elfisken och möten med biologer och länsfiskekonsulent. 1998 flyttade jag från Kullavik, söder om Göteborg till Mölle, fick ny trädgård i en helt ny kustmiljö; klippor- men också härliga strandängar, rikare insektsliv och en delvis helt annan flora trots att det fortfarande handlar om västkust! Besöker även trädgårdssällskap och trädgårdsmässor och berättar om året runt odling i allmänhet och vedartade blommande regnskogsväxter i synnerhet.

Mer läsning: