- ANNONS -

Att ge sig ut i skogen för att leta svamp har under de senaste åren blivit allt mer populärt. Och för att lättare hitta svamp är det många som tar hjälp av hunden. De flesta hundar kan nämligen, med hjälp av träning, bli utmärkta svampletare. 

Hunden använder sig främst av sitt luktsinne för att hitta svamp. Kantareller har ett utpräglat utseende och distinkt doft, därför är denna sort bra att börja med. Övningsexemplar är också enkla att få tag på i matbutiken.

Så tränar du hunden

Det första steget i träningen är att ägaren lägger ut små bitar hundgodis som är täckt av en svamp. Det är viktigt att övningen sker i rätt typ av terräng, där det finns goda chanser att hitta svampsorten man letar efter. Hunden ska sedan lockas av doften och därefter kunna lokalisera och putta undan svampen.

Nästa moment är att placera kantarellen i skogen utan godbitarna och sedan belöna hunden rikligt, till exempel med godis, när den markerar svampfyndet. Detta är en viktig del av träningen eftersom hunden av naturen saknar incitament att leta svamp. Öva upprepade gången tills hunden associerar svampsök med belöning och uppskattning.

– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg. Tänk på att hunden präglas av din entusiasm, det hörs om du är engagerad och genuint glad. Variation är också avgörande för att behålla hundens intresse. Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på. Tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfällen. Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.

Ett vanligt misstag är att ägaren rör vid svampen som används för att träna. Då finns en risk att hunden letar efter doften från husse eller matte, istället för doften från svampen. Man bör därför inte ta i svampen med händerna eller trampa alltför mycket på sökområdet. Använd istället en tång under hanteringen och göm svampen i skogen dagen innan träningen så att doften av människa inte blir lika framträdande.

Se upp för giftiga svampar

Som ägare bör man ha viss kunskap om var det kan finnas svamp så att hunden har chans att hitta sorten man letar efter. Det är också viktigt att veta vilka arter som är giftiga. Hundar är känsliga för samma svampsorter som människor. Om olyckan är framme är det viktigt att uppsöka veterinär.

– Hundar som fått i sig giftig svamp får symtom som orkeslöshet, kräkningar och diarré. Vid misstänkt svampförgiftning får hunden kräkframkallande medel och behandling med dropp. Det är viktigt att inte själv försöka få hunden att kräkas, då det kan förvärra hundens tillstånd. Svampförgiftning är dock mycket ovanligt och i de flesta fall klarar sig hunden utan bestående men, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Tre steg för att träna hunden till svampletare:

  1. Lägg ut svamp med en godisbit under i naturlig terräng
  2. Belöna hunden rikligt när den hittar utplacerade svampar
  3. Behåll hundens intresse genom att visa entusiasm och uppskattning när den hittar svamp