- ANNONS -

För att ha tillgång till gödselvatten åt krukväxter och andra odlingar tidigt på våren innan nässlorna har börjat grönska, bör man på hösten tillverka nässelvatten för vinterförvaring.

Det finns kanske nässelvatten kvar sedan tidigare. Plocka då mera nässlor och lägg i samma kärl. Då går processen snabbare än om helt nytt vatten används. Den här årstiden är nässlorna rätt hårda i stjälkarna så de bör krossas innan de läggs i vattnet.

Låt denna brygd stå till dess det är risk för att vattnet fryser. Sila då ur vattnet och tappa upp det på plastflaskor eller dunkar allt efter behov. Förvara dem ute under vintern oavsett om innehållet fryser eller ej.

När det är dags att börja gödselvattna en del växter fram i början av februari tömmer man först upp innehållet ur en flaska. Låt det stå öppet i några timmar innan det töms tillbaka. Då är det klart för användning. Denna urluftning är nödvändig om vattnet inte har varit fruset hela tiden eftersom det då kan bildas gaser eller syror som ibland kan skada vissa växter.

Detta övervintrade nässelvatten är ett utmärkt gödselvatten som sätter fart på vintertrötta växter och som kan användas vid plantuppdragning och till andra växter som har svårt att komma igång.

Nils Åkerstedt tog trädgårdsmästarexamen 1949 och har ägnat hela sitt liv åt trädgård och att skriva om och strida för sina odlingsmetoder. Han blev känd för att experimenterat sig fram till att odla i sand och grus med gräsklipp som näringsgiva. Som 90+ återkom han som skribent i tisdskriften han var med att starta 1986, Natur & Trädgård. Nils Åkerstedt avled i augusti 2018.