Hydroponisk odling – låt vattnet göra jobbet

Amanda och Niclas Mörck odlar hydroponiskt både ute och inne. Under vintern förser odlingarna i garderoben dem med diverse bladgrönt. Foto: Lars Dareberg
Man måste inte ha en trädgård för att odla egna grönsaker. Med en fönsterkarm, ljus, vatten och lite näring kommer man långt. Att odla hydroponiskt, i vatten och utan jord, har yrkesodlare gjort länge, och tekniken sprider sig snabbt bland hemma­odlare. Föreningen Hemmaodlats Niklas Hjelm berättar om utvecklingen och olika tekniker man kan använda.​ Tomater, gurka, sallat och många örter du köper i affären är ofta hydroponiskt odlade, vilket innebär att de odlats helt utan jord. Försök att odla jordlöst går att spåra […]
För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Niklas Hjelm

Ordförande och utbildningsansvarig på Hemmaodlat. Niklas är ständigt nyfiken och försöker alltid hitta nya sätt att inspirera så många som möjligt att odla någonting ätbart hemma. Han tror mycket på vikten av att testa nya lösningar och är aldrig sen att omvärdera sin åsikt om någon kan visa ett bättre sätt. Var med och startade det första urbana akvaponiska andelsjordbruket i Sverige. Har skrivit flertalet artiklar om ämnet hydro- och akvaponik och jobbar just nu på en bok inom ämnet ”Hydrokultur” som kommer att publiceras i slutet av 2018. Älskar att odla allt som är ätbart året om. Niklas Hjelm skriver återkommande i Natur & Trädgård under vinjetten ”I fönsterkarmen”. Läs mer om hydroponik på: www.hemmaodlat.se

Mer läsning: