Hydroponisk odling – låt vattnet göra jobbet

Amanda och Niclas Mörck odlar hydroponiskt både ute och inne. Under vintern förser odlingarna i garderoben dem med diverse bladgrönt. Foto: Lars Dareberg

Man måste inte ha en trädgård för att odla egna grönsaker. Med en fönsterkarm, ljus, vatten och lite näring kommer man långt. Att odla hydroponiskt, i vatten och utan jord, har yrkesodlare gjort länge, och tekniken sprider sig snabbt bland hemma­odlare. Föreningen Hemmaodlats Niklas Hjelm berättar om utvecklingen och olika tekniker man kan använda.​

Tomater, gurka, sallat och många örter du köper i affären är ofta hydroponiskt odlade, vilket innebär att de odlats helt utan jord. Försök att odla jordlöst går att spåra tillbaka till 1600-talet, men det var först under 1930-talet som amerikanska forskare började undersöka möjligheterna för kommersiell användning. Att förnya jorden i växthus var en stor börda och kostnad för många odlare där hydroponiken sågs som en möjlig lösni…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.