Exotiska växter hemma

En vanlig svensk lägenhet är en närmast idealisk miljö för många exotiska växter så när som på att man behöver tillföra ljus till de flesta arterna. Alex Mielnikaus tvårummare är proppfull med växter som får honom att få en sommarkänsla året om.

Läs mer: Djungel hemma

Läs mer: Vilka växter får du föra in i Sverige?

Läs mer: Odla bananer mer Nils Åkerstedt

1. Dvärg Betelpalm Areca catehu f. dwarf

Dvärgformen på Areca catechu är den raka motsatsen till den vanliga formen. Inte så snabbt växande med väldigt tättpackade lövverk och imponerande tjock stam. En palm som kan pryda ett hem under många år med hög wowfaktor och små anspråk på utrymme. Ska dock helst beställas på nätet som en ung palm som visar anlag till dvärgformen. Inte alla fröodlade exemplar ärver den rätta genen.

2. Flaskpalm (Kalebasspalm) Hyophorbe lagenicaulis

En utpräglat tropisk palm med högst intressant form. Den korta och väldigt tjocka nedre delen av stammen har gett den namnet. Den bär 4–5 fjäderliknande blad som så småningom blir ganska stora, men eftersom själva stammen och kronan är låga med palmvärldens mått mätt, så blir den aldrig svår att placera. Odlas tacksamt från frö.

3. Hibiskus Hibiscus rosa-sinensis

En klassisk symbol för tropiker som alla känner igen. En av de lättaste nybörjarväxter som kommer må fint i vilket fönster som helst så länge det är varmt. Vattnas när översta jorden börjar bli torr.

4. Frangipani Plumeria sp.

En annan given symbol för tropiker med oerhört vackra men samtidigt enkla blommor med underbar doft. Dock ingen nybörjarväxt till skillnad mot Hibiskus. Kräver konstant värme, extraljus och rätt näring. Belöningen är en månadslång blomning av en flock vita, gula, rosa eller röda vykortvackra blommor.

5. Heliconia Heliconia psittacorum ’Lady Di’

En kortväxt och relativt lättodlad art och sort i annars väldigt resligt släkte med högst exotiskt utseende. Varm och ljus placering med regelbundna bevattningar. Blommar höst och vinter.

6. Caladium Caladium bicolor

Knölarna skjuter stora blad på relativt tunna skaft. Bladen har vackra färger som tecknar väldigt ovanliga former med hög variation beroende på sort. Bäst att så tidig vår så att sommarsolen får fram de bästa färgerna. Minska vattningen framåt mitten av höst. När bladen har vissnat behöver knölen en viloperiod på några månader innan den kan planteras om och väckas till liv igen.

7. Silverkalla Aglaonema hyb.

De gröna och silverfärgade sorterna har länge varit vanliga växter i svenska hus. Nu finns det nya hybrider som erbjuder så mycket mer exotiska färger och mönster. Fortfarande lättskötta och tål något sämre belysning. Visa sorter vill dock ha mer sol för att bringa fram sina rätta färger.

8. Bromeliader

Bromeliader egentligen är en uppsjö av diverse arter anpassade för ett liv bland trädgrenar i en tropisk regnskog. Även ananas hör hit. Min personliga favorit är Neoregelia tricolor, men botanisera gärna bland de oändligt många olika arterna och välj de mest tilltalande.

9. Bloddracena Cordyline fruticosa

Hawaiian Ti Plant heter den på engelska och har varit högst skattad av öborna genom tiderna. Den användes av polyneser i rituella ceremonier, som avgränsare mellan tomter, i mat och för tillverkning av en alkoholhaltig dryck och inte minst för tillverkning av klädesplagg. Idag kan vi glädjas av stora, avlånga blad med exotiska färger.

10. Praktbanan Musa coccinea

En mindre banansort som inte blir högre än 1–1,2m med väldigt dekorativ orangefärgad blomsterställning. Förutom bra belysning är rätt jordblandning avgörande för att få den att trivas. Orkidésubstrat ska blandas med lika delar av perlit, vitmossa och blomsterjord vid plantering.

IT-systemadministratör till vardags med civilingenjörsutbildning inom lantmäteri. Exotiska länder har alltid haft stor dragningskraft. Första resan gick till det drömska Maldiverna. Där fick han upp ögonen för många annorlunda växter. Många av dem fick stå modell framför kameran. Det dröjde dock några år innan det egna odlandet tog fart. Det började med att han fick ta hand om ett trettiotal plantor inköpta eller räddade från uttorkning hos vänner och bekanta. På Mauritius blev han förälskad i Hawaiikransblomman Plumeria. Att försöka odla den hemma visade sig inte vara så galet som han först trodde. Några palmfrön som fick följa med hem grodde och växte de med. Så började den egna tropiska växtsamlingen i en tvårummare i Stockholm 2006. Nu odlar han fler än 80 olika tropiska växter och delar sina erfarenheter på en blogg och en Facebookgrupp. Han har också läst enstaka kurser i botanik på Uppsala universitet och en on-line-kurs i tropiska ekosystem vid University of Queensland, Australien.