hej@naturochtradgard.se

Sök

En riktig knöl men väl värd att jobba för

En vacker näckrosdahlia som kommer från Gotland. Dagny hade med sig denna dahlia från sitt barndomshem när hon som 18-åring kom till gården på 1930-talet. Den blir högvuxen, 130 cm hög, och de röd/vita blommorna blir 11 cm i diameter. Har du själv en gammal dahlia? Hör av dig till Nationella genbanken. Foto: Karin Persson

Dahlian kräver en del arbete i vårt klimat. Ger man den några arbetstimmar på vår och höst så ger den villigt av sitt överflöd. Följ med på en kulturhistorisk resa från högplatåerna i Aztekernas Mexiko vidare på skeppen över Atlanten till Europa. In i de botaniska trädgårdarna och därifrån ned i samhällsklasserna.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Karin Persson

Karin är genbankskurator vid Nationella genbanken för växtslagen krukväxter, lökar och knölar. Hon tog ut hortonomexamen 1995, därefter disputerade hon med en avhandling om äldre sorter av råg (Secale cereale) i december 2000. Efter det har Karin arbetat inom Pom och Nationella genbanken. Intresset för dahlior har alltid funnits. Hon har själv gamla dahlior som hon har fått av sina farföräldrar, tyvärr glömde hon fråga hur länge de hade funnits på släktgården Grimbo på Hisingen i Göteborg.

Mer läsning: