1. ’Dark Eyes’

Foto: Per Wåleryd

‘Dark Eyes’ – en Viticella-klematis från Straver i Tyskland. Blommorna är enkla, mörkt purpurröda, nästan svarta när de slår ut. Ståndarna är mycket framträdande och vackra. Den är rikblommande, blir inte så hög, 1,5–2 meter, och passar därför bra även för krukodling. ’Dark Eyes’ är härdig till zon lV och gör sig fantastiskt bra i en rabatt ihop med exempelvis gula eller orange blommor. Blomningstiden är lång, från juli–september. Hos oss växer den mot vårt gamla nedrivna växthus, som bara har det rostiga ”skelettet” kvar.

2. AVANT-GARDE

Foto: Per Wåleryd

En fantastisk tvåfärgad Viticella-klematis. Den har enkla, mörkt sammetsröda blommor med en boll av blekrosa staminoder (sterila omvandlade ståndare som liknar blomblad) i mitten. Färgkombinationen är ovanlig och fullkomligt bedårande. Blomman är ungefär 5 centimeter i diameter. Den blir mellan 2,5 och 3 meter hög och passar fint på spaljé eller att växa upp i ett litet träd. AVANT-GARDE är rikblommig och mycket härdig, klarar sig ända upp i zon V. En variant från Evison/Olesen, en sport av C.viticella ’Kermesina’.

3. ’Fujimusume’

Foto: Per Wåleryd

’Fujimusume’ – tidiga storblommiga gruppen. Sorten är förädlad i Japan av Seijurõ Arai. En av föräldrarna är den välkända ’The President’. Sorten har riktigt stora blommor, enkla, med en mycket vacker, mellanblå färg och härliga guldgula ståndare. En av de vackraste blå färgerna, tycker vi. Blomman kan bli drygt 15 centimeter i diameter. Blomningen kommer i två perioder, först i juni/juli på gamla rankor och sedan i augusti på nya. Skär gärna ner plantan efter första blomningen (och ge då lite näring, gärna benmjöl) för att få många nya skott som kan få nya blommor. Den får vackra gyllene fröställningar efter blomningen. ’Fujimusume’ växer kompakt, passar bra även för kruka.

4. JOSEPHINE

Foto: Per Wåleryd

Josephine – tidiga storblommiga gruppen. Sorten är förädlad av Raymond Evison och tillhör gruppen Regal Collection, som består av kompaktväxande, 1,5–2 meter höga klematis, med oftast fyllda eller halvfyllda blommor. JOSEPHINE har fyllda, lilarosa blommor med djupare rosa mittstrimmor. Blomman består av flera lager, inga ståndare. Tidiga blommor kan vara nästan bronsfärgade, med skiftning av grönt. Sorten blommar med fyllda blommor både på ny och gammal ved. Den är magnifik! Hos oss växer den på det gamla nedrivna växthuset och den tar nästan andan ur en när den blommar som bäst.

5. ’Marmori’

Foto: Per Wåleryd

’Marmori’ – sena storblommiga gruppen. Det här är en estländsk klematis, fram-tagen av Uno Kivistik. Blommorna är enkla, lilarosa med mörkare rosa mittstrimmor. Blombladen har vågiga kanter och ståndarna är framträdande, vackert krämfärgade med djuprosa till lilabruna ståndarknappar. Blomstorleken ligger mellan 12–18 centimeter i diameter. En mycket härdig och vacker klematis, som blommar från juli till september. Vi har den planterad på två ställen i vår trädgård.

6. ’Lord Herschell’

Foto: Per Wåleryd

‘Lord Herschell’ – Integrifoliagruppen, helbladig klematis. Den här enkla, tulpanformade sorten är framtagen av Berry Fretwell från Storbritannien. Blomman är liten, bara 5 centimeter i diameter. Den är ganska lik en lyktklematis i början, men öppnar sig mer vartefter den åldras. Blomman är röd-aktigt lila med en sammetslen lyster. Ståndarna är grönaktigt gula. ’Lord Herschell’ blir bara 45–60 centimeter hög och passar bra tillsammans med mindre prydnadsbuskar. Var noga med att klippa bort överblommade blommor, så att plantan inte sätter frö. Detta ger fler blommor och förlänger blomningstiden. Den är med sin låga höjd och fantastiska färg en klar favorit.

7. ’Propertius’

Foto: Per Wåleryd

’Propertius’ – Atragene-klematis, framtagen av Sveriges egen Magnus Johnson 1979. Det här är en korsning mellan en doftande, vild Koreaklematis och en Kronklematis. Den är namngiven efter en romersk poet, Sextus Propertius, som levde före Kristus. Blommorna är fyllda, klockformade och rosalila. Framför allt i soliga lägen doftar plantan. ’Propertius’ blommar i maj–juni och får ofta en svag återblomning på sensommaren. Den får vackra fröhuvuden efter blomningen. Det här är en storvuxen klematis som kan bli både 3 och 4 meter hög. Blomman har ett mycket fyllt utseende och den är verkligen en favorit.

8. ’Mary Rose’

Foto: Per Wåleryd

Mary Rose – Viticella-klematis, med ursprung I Storbritannien före år 1623. Återintroducerad 1982 av Barry Fretwell i Storbritannien. Den namngavs då efter ett av Henrik Vlll:s krigsskepp, vilket sjönk 1545 och lyftes upp ur djupet 1982. Denna klematis är inte den vackraste, men den är så speciell och med den proveniensen så kan man ju inte annat än älska den. Blommorna är fyllda, grålila och fyra till fem centimerter i diameter. Färgen kräver en ljus eller vit bakgrund för att komma till sin rätt. Roy Nunn, Clematis International Society, föreslår gullklematis ’Golden Tiara’ eller klätterros ’New Dawn’ som vackra kompanjoner.

9. ’Perle d’Azur’

Foto: Per Wåleryd

’Perle d’Azur’- sena storblommiga gruppen. Det här är en riktigt gammal sort. Francisque Morel skapade den redan 1885. Det är en korsning mellan en C. viticella och en Sen storblommig klematis. Blommorna är enkla och 10–12 centimeter i diameter. Blomfärgen är från början ljust violett och bleknar snabbt till himmelsblå, med ett stänk av rosa. Sorten är extremt blomrik. Man måste bara ha lite tålamod när man odlar den. Etableringen kan vara lite långsam, så det kan ta lite tid innan den börjar växa och blomma ordentligt. Hos oss växer ’Perle d’Azur’ på det gamla rivna växthuset. Det blir mängder av blommor och man njuter verkligen av att se den. Den passar också bra om man vill låta den växa i buskar, träd eller barrväxter. Sorten har blivit belönad med utmärkelsen RHS Award of Garden Merit.

10. ’Omoshiro’

Foto: Per Wåleryd

En klematis skapad av Hiroshi Hayakawa i Japan. Enkla, ljusrosa blommor med djupröda kanter, 14–18 centimeter i diameter, med vackra krämfärgade ståndare och rödvioletta ståndarknappar. Undersidan av blombladen är också djupröda. Efter blomningen kommer dekorativa fröställningar. Den här sorten har varit vår favorit ända sedan vi specialiserade oss på rosor, perenner och klematis. Många har nog inspirerats att köpa den. En riktig höjdarsort! Vi har den planterad på två platser i vår trädgård. På den ena trivs den jättebra, medan den andra är lite för blåsig och utsatt för att klematis ska kunna fungera bra där.

11. ’Triternata Rubromarginata’

Foto: Per Wåleryd

’Triternata Rubromarginata’ – Viticella-klematis. Thomas Cripps från Storbritannien korsade en Flammula-klematis med en Viticella-klematis och fick denna sort som resultat. Den introducerades år 1862. Blommorna är små, enkla, stjärnformade och vita med rödvioletta spetsar. Den växer kraftigt och kan bli mellan 3 och 4 meter hög. Den passar bra att växa i större buskar, träd och barrväxter. Sorten är rikblommande och den doftar, vilket inte så många andra klematis gör. Doften påminner om hagtorn eller mandel. Tänk på att placera plantan på en plats där man kan njuta av doften! Den här klematisen fick en RHS Award of Golden Merit år 1993.

Uppvuxen i Uppsala med sikte på att bli psykolog, men stannade på en fil kand och en förskollärarexamen. Bodde och arbetade några år på Österlen. Tillbaka till Uppland 1980 då hon och hennes sambo, trädgårdsmästaren Per, köpte en handelsträdgård i Söderfors. Paret förälskade sig både i trädgården och samhället och bor fortfarande kvar. 1990 satsade man på garden center och hade fullt sortiment på plantskoleväxter och krukväxter. Femton år senare, 2005–2015, specialiserade de sig på rosor, perenner och klematis. Som mest salufördes cirka 500 sorters rosor, drygt 300 sorters klematis och runt 1000 sorters perenner. Intresset för klematis ökade under dessa år och tillsammans med dottern Johanna, som utbildat sig till programmerare, tog Wåleryds fram en app med information om drygt 400 klematissorter. 2015 var den klar och kunde börja säljas via Google och AppStore. Jobbar nu med att ta fram en ny webbsida för växtentusiaster, läs mer på www.tradgarn.com