- ANNONS -

Exotiska växter, till exempel palmer, har sedan viktoriansk tid varit statussymboler för välbärgade familjer. Samma ståtliga palmer går idag att köpa på Ikea för några hundra­lappar och i många svenska hem finns Phalaenopsis (brudorkidé) som vanlig krukväxt. Alex Mielnikau berättar om hur han skapat ett eget semesterparadis fyllt med exotiska växter i tvårumslägenheten.

Genom massproduktion, bättre hybrider och utvecklad odlingsteknik har det blivit möjligt för alla att skaffa exotiska växter som tidigare var exklusiva Men fortfarande lockas vi att odla ovanliga växter som inte överlever utomhus i vårt eget klimat.

Härlig sommarkänsla året om

Beroende på ambitionsnivå kan man snabbt och relativt billigt skapa frodiga tropiska inomhuslandskap med lättillgängliga orkidéer, vanliga palmer samt bromeliader, eller så kan man satsa på mer tids- och kunskapskrävande plantor.

Den personliga motivationen till varför man väljer att odla tropiska växter inomhus kan vara väldigt varierande. För mig skänker mina växter en känsla av välbefinnande och avslappning när man kommer hem. Oavsett om det har varit en hård dag på jobbet eller kallt och grått ute, är det alltid samma härliga sommarkänsla när man kommer hem. Vissa växter är så tätt förknippade med semester och avkoppling att hjärnan direkt börjar producera en bukett av lyckohormoner när vi ser dem. Härliga dofter fulländar den meditativa motivationen.

Mindre romantiska själar kan antagligen triggas av det faktum att många tropiska växter är erkänt effektiva luftrenare som bokstavligen suger i sig och binder skadliga ämnen och gaser i vår omgivning. Den egna hälsan och speciellt barnens, borde vara skäl nog att skaffa några gröna vänner hemma.

Och på tal om barn så kan det bli ett spännande familjeprojekt att odla fram egna bananer eller ananas. Det är fullt möjligt att få mogna frukter på dessa i en vanlig svensk lägenhet. På köpet lär sig barnen omvårdnad, att ta ansvar, samt hur växter fungerar.

För vuxna kan tropisk odling bli en givande hobby. Själv har jag börjat odla efter att ha genomgått ett slags trettioårskris. En resa till underbara Maldiverna blev mitt första möte med de riktiga tropikerna och dess växtprakt.

Förälskad i Plumeria

Jag förälskade mig bland annat i ett träd med stora vita blommor som hade fantastisk doft som kan beskrivas som en blandning av jasmin, kokos och sockervadd. Denna exotiska växt heter Plumeria. Den gången stannade det vid beundran.

Plumeria rubra ’Siam red’ odlad inomhus endast med LED-lampor. Foto: Alex Mielnikau

En försiktig förhoppning om att kunna odla något liknande hemma började gro vid nästa tropiska resa som gick till Mauritius. Från denna ö kom jag hem med några Plumeria-sticklingar och ett antal palmfrön.

Samtliga frön grodde men odlandet av Plumeria krävde flera års försök för att komma underfund med hur man ska gå till väga för att få dem att växa och blomma inomhus.

Storleken enda begränsningen

Om det nu har börjat klia i fingrarna att odla tropiskt så kanske du undrar vad man kan odla? I princip vad som helst. Det som sätter gränser är din fantasi och möjlighet att förfoga över din fritid, även om det finns olika svårighetsgrader för växter. Ibland kan dock storleken hos plantorna bli en begränsning.

Jag odlar sådant som jag personligen anser vara klassiska och ikoniska representanter för den rika tropiska floran. Ännu har inte storleken kunnat stoppa mig. Jag odlar exempelvis ett resandes träd (Ravenala madagascariensis) som kan bli 30 meter högt i sin naturliga miljö. Krukodlad hemma i lägenheten har den nu nått taket, men jag har haft glädjen att se den växa under sju år, från ett ovanligt frö med blått plastliknande ”skinn” till en kraftig planta med stora spektakulära fläktformade blad. Eftersom dess märg är ätlig så kan den mycket väl sluta i en sallad om den blir alldeles för stor. Då får man börja om.

Äkta tropiska palmer är en annan given symbol för solsemester och vita stränder. Det är mycket spännande att följa utvecklingen från ett frö plockat på ursprungsplatsen till sådd och vuxen planta hemma i lägenheten.

Stora vackra blommor är inte det ända som vi nordborna uppfattar som exotiskt vad gäller växter. Även ovanligt tecknade bladverk har en hög wow-faktor och de varar dessutom betydligt längre än en snabbt övergående blomning. Foto: Alex Milnikau

Palmer som reseminnen

Förutom två Manilapalmer (Adonidia merrillii) från Mauritius, finns flera liknande reseminnen i odling hemma: en Rävsvanspalm (Wodyetia bifurcata) från Thailand, en Flaskpalm (Hyophorbe lagenicaulis) från Vietnam och en väldigt kompakt växande Betelpalm (Areca catechu).

Palmer hör till de mest lättskötta av exotoiska växter. De kan anpassa sig till det relativt sparsamma ljuset i våra lägenheter genom att reglera tillväxten. Det vill säga att de växer snabbare under den ljusa delen av året och saktar ner under höst och vinter. Ställ dem dock så ljust som möjligt. I övrigt begränsas skötseln till årliga gradvisa ökningar av odlingskärlets storlek första åren och gärna dagliga duschningar med vattensprayflaska. Vattnar gör man när översta jordlagret börjar torka upp, men de kan mycket väl klara sig utan tillsyn i två veckor medan man är på semester.

Mest krävande är favoriten Plumeria. Den kräver dagliga duschningar för att hålla bladen vid god vigör och för att hålla ohyra borta. Dessutom krävs extrabelysning och fosforhaltig gödning. Odlaren belönas sedan med oemotståndlig blomning.

Bra för karman

Hinduer tror att man rensar sin karma när man befinner sig nära ett Plumeria-träd. Det ligger nog något i det då det på något sätt känns upplyftande att betrakta de perfekt symmetriska och underbart doftande blommorna.

Missa inte bladverket för alla blommor

Heliconia är ett oerhört varierande släkte och med iögonfallande stora blomställningar, ännu en lätt igenkännlig symbol för tropikerna. Heliconia blir ofta tre till sex meter höga innan de blommar. Det finns dock en del arter som Heliconia psittacorum och Heliconia stricta vilka stannar vid cirka 30 till 60 centimeter och passar väl för inomhusodling.

Det finns oändligt många fler odlingsvärda blommande tropiska plantor men missa inte de med praktfulla bladverk. Palmer, Plumeria och Heliconia är exempel på plantor med både blomning och attraktivt bladverk.

Bland mina favoriter vill jag framhålla Bloddracena (Cordyline fruticosa), Caladium, Fittonia, Aglaonema och Kroton (Codiaeum variegatum). Dessa finns ganska ofta (förutom Caladium och Aglaonema) i svensk blomsterhandel.

Bloddracena, kallas för Hawaiian Ti Plant på engelska, hör till de växter som de havsresande polyneserna bunkrade för sina upptäcktsresor. För dem hade Bloddracenan stor sakral betydelse och användes i religiösa ceremonier, men också som matvara samt för tillverkning av en alkoholhaltig dryck: ’Okolehao. Växten har till och med utgjort material för en rad klädesplagg. Idag kan vi glädjas åt en mängd färgglada sorter av Bloddracena. Jag odlar själv den rosakantade sorten ’Kiwi’ och har även ett antal fröodlade plantor med mörkröda blad. Regelbunden vattning och ett soligt fönster utan drag gäller för denna.

Caladium och Fittonia hör hemma i undervegetation i central- och sydamerikanska regnskogar. I våra lägenheter kommer de därför att klara sig med mindre sol och ändå stråla i ovanliga och oändliga färgvarianter och kombinationer. Fittonia förekommer då och då hos vissa blomsterhandlare och jag har även sett den säljas på Ikea. Caladium brukar man inte hitta ute i våra svenska butiker, men det finns god tillgång på rotknölar hos utländska auktionssajter.

Inte heller sydasiatiska Aglaonema är särskilt ljuskrävande. Den är sedan länge känd hos oss som den anspråkslösa Silverkalla. Nu har många duktiga odlare i framförallt Thailand tagit fram en uppsjö av Aglaonema-sorter med fantastiska kombinationer av röda, vita, rosa och gula färger.

Ett kapitel för sig är odling av de exotiska fruktbärande tropiska plantorna, något som brukar fascinera alla åldrar. Avokadokärnor hamnar ofta ”korsfästa” över ett glas vatten för att i bästa fall bli gängliga små träd. Att förvänta sig blomning och fruktproduktion är dock orealistiskt.

Jag tror att de flesta kan hålla med om att en ananas känns mycket mer exotisk att odla jämfört med avokado. (Se faktaruta)

Efter cirka tre år har ananasplantan vuxit tillräckligt för att blomning skall kunna ske. Det kommer sedan att ta ett halvår att få en mogen närodlad ananas som ofta är sötare än de bästa man kan köpa i butik.

Om du vill ha fler exotiska fruktbärande växter så prova gärna att odla en bananplanta. Små plantor finns ofta att köpa på många ställen i handeln, bland annat Ikea och Lidl. Då får man oftast en dvärgform av samma sort som producerar merparten av de bananer som säljs i västerländska butiker.

Var kan man odla?

Vanliga svenska hem är, kanske något oväntat, en ganska passande miljö för tropisk odling. Vi håller oftast rumstemperaturen vid behagliga 20–24 grader året runt. Sommartid har vi på våra breddgrader fler soltimmar än i tropikerna, vintertid finns nuförtiden energisnåla LED-lampor som kompenserar ljusbristen.

Här avråder jag bestämt från att köpa dyra så kallade odlingslampor med blått-rött (lila) ljussken som tillverkarna påstår skulle främja tillväxten. Det ljuset är helt omöjligt att stå ut med i ett vardagsrum och dina gröna växter skulle se gråa ut.

I min odling använder jag vanliga kallvita LED lampor med en effekt på 36W som ger en behaglig känsla av en solig dag. Att jag även får soltokiga Plumeria att blomma inomhus under den mörka vintern är bevis nog för mig att det fungerar minst lika bra som 3–4 gånger dyrare odlingslampor.

En förutsättning är att man placerar lampan så nära som 20–40 centimeter ovanför plantans tillväxtpunkt, och då pratar vi om de mest solälskande växterna som Plumeria, bananer, ananas, Heliconia, papegojblomma (Strelitzia reginae), Bloddracena samt Kroton. Fönster i söderläge passar bra för dessa kompletterat med tillskottsbelysning vintertid. Om du odlar bara någon meter från fönstret kommer tillskottsbelysning att behövas även under sommaren.

Sprayflaska tillräckligt

Man hör ofta att den torra inomhusmiljön är ett stort hinder för växter som är vana vid hög tropisk luftfuktighet. Det är en sanning med modifikation. Luftfuktigheten är viktig, men enligt min erfarenhet behöver fuktigheten inte vara konstant. Jag har som en avslappnande rutin innan sängdags att gå med en vattensprayflaska och duscha försiktigt ovan- och undersidor av bladen. Det kan vara en avgörande skillnad mellan en lyckad tropisk odling och växter som får missfärgade blad och dör.

Alex Milkenau belyser sina växter året om.

UV-ljuset är förrädiskt

Om du har en balkong eller trädgård är frestelsen stor att ställa ut växterna sommartid. Detta skall man vara försiktig med. Solens UV-strålar kan snabbt ge skador också hos solälskande växter. Till och med tropiska palmer får bladen sönderbrända på bara någon timma i full sol.

En annan fara med att flytta tropiska växter utomhus är kalla nätter. Vid temperaturer under 16 grader avstannar tillväxten hos de flesta av ovanstående växter och temperaturer understigande 10 grader kan orsaka allvarliga skador hos blad och rötter.

De enda växter jag tar ut på balkongen en solig dag är de minsta Plumeriorna, de tas åter in på kvällen, resten av djungeln stannar inne året runt där inga årstider finns på liknade sätt som i tropikerna.

Läs mer: Växter växer bäst i vitt ljus – allt om växtbelysning

Läs mer: Vilka växter får man föra in i Sverige?

IT-systemadministratör till vardags med civilingenjörsutbildning inom lantmäteri. Exotiska länder har alltid haft stor dragningskraft. Första resan gick till det drömska Maldiverna. Där fick han upp ögonen för många annorlunda växter. Många av dem fick stå modell framför kameran. Det dröjde dock några år innan det egna odlandet tog fart. Det började med att han fick ta hand om ett trettiotal plantor inköpta eller räddade från uttorkning hos vänner och bekanta. På Mauritius blev han förälskad i Hawaiikransblomman Plumeria. Att försöka odla den hemma visade sig inte vara så galet som han först trodde. Några palmfrön som fick följa med hem grodde och växte de med. Så började den egna tropiska växtsamlingen i en tvårummare i Stockholm 2006. Nu odlar han fler än 80 olika tropiska växter och delar sina erfarenheter på en blogg och en Facebookgrupp. Han har också läst enstaka kurser i botanik på Uppsala universitet och en on-line-kurs i tropiska ekosystem vid University of Queensland, Australien.