Biodling – starta ditt första samhälle

Praktik i bigården. Under nybörjarkursen hos Sundbybergs- och Spångaortens biodlarförening användes föreningsbigården flitigt för att lära ut både handlaget i biodlingen och att lära sig känna igen vad det är man ser inne i bikupan. Foto: Apinordica

Biodling vad är det? Är det en hobby, ett yrke eller kanske en miljönytta? Biodling kan bli precis det du vill att det ska vara. Det viktiga att tänka på när du skaffar honungsbin och startar en biodling är att det är djur som ska tas omhand. Det är inte fråga om en daglig tillsyn, men utan biodlarens hjälp med att hålla sig friska och välmående kommer bisamhällena att gå under så som läget ser ut i dag. Därför krävs det mer kunskap av biodlaren i dag än vad det gjorde före varroa­kvalstrets ankomst.

Biodling bedrivs runt om i hela världen på ungefär samma sätt, men anpassat till de lokala förhållandena som råder. Klimat, geografi och traditioner spelar förstås roll. Man använder olika typer av bikupor och olika tekniska lösningar men bina är mer eller mindre de samma. Sett till hela värld…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.