“Pionen är mitt hjärtas blomma”

Foto: Helena Söderman

Friskt grönt bladverk, mjuka kronblad i lager på lager och stor rikedom i färg och doft, pionen har älskats länge av människan. Till en början odlades den för sina medicinska egenskaper. I Sverige omnämns den första gången i mitten av 1600-talet. Helena Söderman charmades tidigt i livet av pionen och har samlat på sig gedigen kunskap som hon här delar med sig av: hur du bäst lyckas med dina pioner.

Redan som barn blev jag betagen av pioner. Den första jag upptäckte växte i gammelfarmor Edlas torp, fluffig och väldoftande.

Det visade sig snart att det fanns flera stora vackra pioner i olika färger och former på tomten.

”Solen strålade från en klarblå himmel och vattnet glittrade i viken nedanför torpet. Fåglarna kvittrade och lekte tafatt runt de gamla knotiga plommonträden. Jag klev in gen…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.