Myntans många ansikten – en doftsymfoni i kruka

Läs bilden som en klocka medurs där vi börjar på kl 12: Grapefrukt-, därefter Marockansk, Citron-, Jordgubbs-, Choklad-, Ananas-och Mandarinmynta, Känner ni till fler? Vilka sorter har ni? Skriv till helena@piontorpet.se

Att odla mynta kan verka enkelt vid första anblick – en kruka, lite jord, och sedan är det bara att vänta. Men för den som fastnar för myntans mångfald, doft och användbarhet kan det lätt bli början på ett riktigt växtäventyr.

Det började med en jordgubbsmynta. En ovanlig variant som väckte nyfikenheten: finns det fler än bara den vanliga pepparmyntan? Svaret var ett överraskande ja. Idag odlar jag mellan åtta och tio olika myntasorter, alla i egna krukor – både för att kunna flytta dem efter behov och för att hindra dem från att sprida sig hejdlöst i trädgården.

Bland favoriterna finns chokladmynta, apelsinmynta, mandarinmynta, ananasmynta och såklart klassiker som pepparmynta och vanlig grön mynta. Vissa doftar syrligt, andra har en tydlig fruktighet och en del – som chokladmyntan – har t…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.