10 odlingsvärda basilikor enligt Anna Åkerman

1. Basilika Italiano classico
Ocimum basilicum Italiano Classico

Foto: Anna Åkerman

Det går inte att komma ifrån att den klassiska italienska basilikan är ett måste i kulinariska sammanhang.  Den är den enda sorten som används i äkta pesto genovese.  Själv kryddar jag även även både olja och vinäger med denna sort.

2. Basilika Bolloso Napoletano
Ocimum basilicum Napoletano

Foto: Anna Åkerman

Den klassiska storbladiga sorten från Neapel i regionen Kampanien. Att den dessutom är nyttigare än alla andra sorter gör den oumbärlig i mitt köksfönster.

3. Mrs. Burns Lemon Basil
Ocimum basilicum var. citriodora

Foto: Baker Creek Heirloom Seed Co.

Himmelsk citrondoft och spännande historik. Mrs. Burns citronbasilika kommer att bli en klassiker hemma hos mig och jag kommer att se söta Mrs. Burns framför mig när jag tittar på plantan.

4. Magic Mountain
Ocimum basilicum Magic Mountain

Jag köpte en planta Magic Mountain i somras och denna vackra basilika kan jag varmt rekommendera. Den tål att odlas utomhus och bin, humlor och fjärilar älskar blommorna.

5. Red Rubin
Ocimum basilicum Purpurascens

Foto: Anna Åkerman

Rödlila basilikasorter  har en fantastisk vacker färg och jag kan egentligen rekommendera alla sorter. Lägg bladen i vitvinsäger så får du en vinäger som både är vacker och god och som blir perfekt i salladsdressingen.

6. Basilika Marseillais
Ocimum basilicum Marseillais

Foto: Anna Åkerman

En traditionell sort från det soliga Provence. Bara det gör mig lycklig. Bladen är små och mycket väldoftande. Den går inte i blom så lätt utan kan skördas under lång tid.

7. Grekisk klotbasilika
Ocimum basilicum minimum

Foto: Anna Åkerman

Den klotformade småbladiga grekiska basilikan är inte bara god utan även en väldigt vacker prydnadsväxt.

8. Kanelbasilika
Ocimum basilicum Cinnamon

Foto: Franchi Sementi SpA

En basilika man kan använda i efterrätter. Kanelbasilika är jättegod i till exempel äppeldesserter eller andra fruktdesserter. Kan även användas i många asiatiska och mexikanska rätter.

9. Helig basilika
Ocimum tenuiflorum även Ocimum sanctum

Foto: Judgefloro/Wikimedia CC 4.0

Bara det att veta hur viktig denna heliga planta är inom hinduismen gör den odlingsvärd. Den är dessutom vacker att titta på och te på bladen är hur nyttigt som helst.

10. Basilika Cardinal
Ocimum basilicum Cardinal

Foto: Baker Creek Heirloom Seed Co.

Denna basilika var helt okänd för mig tills alldeles nyligen. Den odlas för sina täta blomning med en fantastisk djupröd färg. Fröerna produceras i Israel.

Anna Åkerman har arbetat med italienska fröer och plantor sedan 2004 genom sitt företag Gourmetgarage. Företaget representerar världens äldsta familjeägda fröproducent Franchi Sementi som etablerades år 1783. Anna pendlar mellan Köpenhamn och skånelängan med namnet Vindvita i Ölöv utanför Skivarp där hon har sin italienska köksträgård. Här odlar hon massor av italienska grönsaker, kryddväxter, tryffel, vitlök och saffran. Att besöka lokala grönsaks­marknader, gastronomi, natur och kultur ligger henne varmt om hjärtat. Anna är utbildad inom kultur, kommunikation och ekoturism och arbetar även som frilansjournalist och fotograf. Förra året kom hennes bok ”Från Italien till din köksträdgård”.