Pistillröta – tomatens brunsvarta fläck beror oftast på kalciumbrist

Växter reagerar precis som vi människor på brister av mineraler. Vi drabbas av benskörhet av kalciumbrist – tomater och paprika kan få pistillröta. Foto: Niklas Hjelm

Lär dig mer om pistillröta och vad du kan göra åt det!

Tomater är en frukt som nästan alla odlar. Alltifrån högväxande sorter till små busktomater. Från stora bifftomater till små cocktailtomater. Ju fler desto bättre! Just det där med fler kan dock lätt skapa problem. Så här mitt i sommaren är det vanligt att man ser bilder från tomatodlare på tomater med bruna fläckar i nedre delen. Nästan direkt är det någon som svarar “Pistillröta”, vilket stämmer men man lämnar det därhän. Vad är pistillröta och vad kan man göra åt det? Växter behöver, precis som vi, kalcium för att växa sig starka. Om vi får för lite kalcium i vår diet kan vi få lägre bentäthet vilket innebär en större risk för frakturer. Hos oss människor tar detta lång tid och sker främst när vi blir äldre. Hos växter uppstår kalci…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.