Odla barns intresse för det som växer

På Solrosens förskola i Alnarp, närmaste granne med Natur &Trädgårds redaktion, får odlingen ta stor plats. I den lummiga trädgården har man flera odlings­lådor och barnen gör det mesta jobbet själv och följer spänt odlingsåret från sådd till skörd. Här plockar Amanda Ekström, Gabriel Lindwall, Sigrid Adelsvärd och Benjamin Lindwall egenodlad majs efter lång väntan. Vi besöker också artikelförfattaren Kitte de Bruyns arbetsplats, Sege Parks förskola. Foto: Lars Dareberg

Säg det barn som inte vill stoppa ett solmoget smultron i munnen, eller plocka en söt och varm liten tomat direkt från plantan. Och hur mycket godare är det inte om man sått det själv? Med våren i antågande är det en bra tid att börja odla med barnen. Förskolläraren Kitte de Bruyn, som också är arborist och trädgårdsutbildad, tipsar om odlingsmetoder och växter som passar både stor och liten.

Om man får vara med och odla frukt och grönt så vill man också gärna äta det som kommer upp.Det är ett gott skäl för att odla tillsammans med barn.Man skapar en medvetenhet om varifrån maten kommer, och inte minst – man grundlägger en vana att äta grönsaker.Att odla med alla sinnenNär många stadsbarn inte får uppleva glädjen av att se någonting växa på ett självklart och naturligt sätt kan skola och f…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.