Än så länge finns det bara en handfull naturhus i Sverige, men flera är på väg att byggas. Linda och Björn Wallentinus i Brottby, norr om Stockholm, har byggt ett. Visst ser det spektakulärt ut med ett hus i ett växthus, men grundtankarna går djupare än så. Det handlar om att leva klimatsmart och att göra ett så litet avtryck på miljön som möjligt.

Vägen smalnar och asfalten övergår till grus, bruset från E18 försvinner, enstaka hus och åkermark kantar den sista biten. Och så, ett stort glastak blänker till i solljuset för att strax försvinna bakom träden. Björn och Linda Wallentinus möter upp på den nyanlagda, grusade infarten.–  Ja, äntligen har vi tagit tag i att få ordning på infarten, säger Björn.Familjen har bott i huset i drygt fyra år, men det finns fortfarande kvar att göra, som d…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.