hej@naturochtradgard.se

Sök

Odla linser hemma – en kulturgröda på frammarsch

”Lins är en tålig gröda som anpassats till olika temperatur, vattentillgång och längd på odlingssäsong. Linsen har generellt ett lågt växtsätt men kan variera i höjd mellan 20 och 75 cm. Linsen har en odeterminerad växtform. Detta innebär att den fortsätter att växa och bilda nya blommor ända tills den blir stoppad av någon begränsande faktor, såsom torka, frost, kvävebrist, mekanisk skada, värmestress eller kemisk uttorkning” skriver Carina Nilsson i sitt examensarbete på SLU Alnarp 2010. Bilden är tagen i Berry, Frankrike- Där odlas uteslutande sorten Anicia. Foto: Société Cibèle

Idag går allt fler över till en mer vegetarisk/vegansk kost och därför blir baljväxter – där linser ingår – en allt viktigare proteinkälla. Fler och fler börjar även odla baljväxter i sina egna köksträdgårdar. Ändå är linser fortfarande en gröda som knappast någon odlar hemma. Men visste du att på 1800-talet hade var och varannan familj på Gotland en liten linsodling och att vi nu även har börjat odla linser i större skala i Sverige? Linsen (Lens culinaris) är en […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Anna Åkerman

Anna Åkerman har arbetat med italienska fröer och plantor sedan 2004 genom sitt företag Gourmetgarage. Företaget representerar världens äldsta familjeägda fröproducent Franchi Sementi som etablerades år 1783. Anna pendlar mellan Köpenhamn och skånelängan med namnet Vindvita i Ölöv utanför Skivarp där hon har sin italienska köksträgård. Här odlar hon massor av italienska grönsaker, kryddväxter, tryffel, vitlök och saffran. Att besöka lokala grönsaks­marknader, gastronomi, natur och kultur ligger henne varmt om hjärtat. Anna är utbildad inom kultur, kommunikation och ekoturism och arbetar även som frilansjournalist och fotograf. Förra året kom hennes bok ”Från Italien till din köksträdgård”.

Mer läsning: