Här följer de sorter som Björn Johansson gillar lite extra. Allt från vardagschili som går att använda till det mesta till den hårdaste av de superheta – Carolina
Reaper som har världsrekordet bland chilis, 2 200 000 Scovillegrader.

1Thai Super Chili

Capsium annuum

Styrka: 50 000 scoville

En extremt bra brukschili. Liten men stark. Jag använder den i så gott som all form av matlagning och i grytor är den obligatorisk. Perfekt att odla också. Plantan blir väldigt buskig och inte mer än 45 centimeter hög. Häng den i en ampel och du får mer plats till andra sorter. Thai Super Chilli producerar galet mycket frukt, upp till 300 chilisar under en säsong. Frukterna skiftar vackert färg från ljusgrön via orange till röd.

2Jalapeño

Capsium annuum

Styrka: 10 000 scoville

Jalapeño är det spanska ordet för Xalapa, den mexikanska staden som frukten ursprungligen kommer ifrån. En riktigt trivsam vardagschili som oftast går från grönt till rött och som kan plockas under alla stadier. När den väl blivit röd har den lagt på sig lite extra sötma, vilket är trevligt. Använd jalapeñon i matlagningen, grilla den hel eller varför inte fylla den med en god röra. En mild och allsidig chili.

3Lemon Drop

Capsium baccatum

Styrka: 15 000–30 000 scoville

Hot Lemon, som Lemon Drop ofta kallas, har en frisk smak och doft av citrus. Men låt dig inte luras, med sina upp till 30 000 Scoville tar den också gott om plats. Jag brukar främst använda den i fisk- och skaldjursrätter, där passar den perfekt. En peruansk chili och växtmässigt en typisk baccatum – plantan kan bli upp till hela två meter hög.

4Pimientos de Padrón

Capsium annuum

Styrka: 5 000 scoville

En tapasklassiker från spanska Padrón. Padrones är lätta att få tag på och perfekta att lägga i stekpannan eller på grillen (lite olja och havssalt och du är hemma!). Tapas-padronen plockas omogen för att den inte ska serveras för stark. Det är därför du är van att se gröna padrones, trots att de blir röda när de mognat helt.

5Carolina Reaper

Capsium chinense

Styrka: 2 200 000 scoville

Det är bara att erkänna, “reapern” är galet stark. Och man odlar den egentligen av en enda anledning – att den är så extremt stark (den har en ganska fin form också). HP22B, som sorten först hette, togs fram av ”Smokin” Ed Currie i South Carolina, USA. En hybrid av Bhut Jolokia och röd habanero. Inte konstigt att den blev så sjukt het!

6Blondie

Capsium baccatum

Styrka: 80 000–100 000 scoville

En favorit bland svenska odlare då den faktiskt är svensk. Blondie sägs åtminstone ofta vara från Sverige, men det är inte hela sanningen. Den vita chilin kom namnlös till Örtagårdens plantskola i Vinslöv där den fick sitt namn. Fint nog! Plantan kan bli upp till två meter hög och den ger extremt mycket frukt. Bra matlagningschili och finfin att torka och mala. Ger ett vitt, fruktigt pulver. Mumma!

7Rocoto

Capsium pubescens

Styrka: 50 000–250 000 scoville

Den vanligaste sorten i det bolivianska pubescens-släktet, men hemma hos chiliodlaren sticker den ut. Rocoton har en speci-ell konsistens, nästan som en tomat, och har vackra svarta kärnor. Konsistensen gör den lämplig för en lite chunky salsa, men se upp, rocoto bygger en hel del hetta!

8Blue Christmas

Capsium annuum

Styrka: 10 000–30 000 scoville

Den vackraste plantan som finns! Bladen har ett drag av lila och frukterna går från krämfärgade till orange till lila och slutar som djupröda. Blue Christmas är
dessutom lättodlad och tar inte för stor plats. Perfekt alltså.

Björn är Åstorpsbon som går in med hull och hår när passionen väl griper in. Sedan många år är han grillfantast och grundaren av sajten Bbqlovers.se. Därifrån var steget inte långt när han senare startade Chililovers.nu. Odlingskunskaper har han med sig från barn­domen och sin mycket trädgårdsintresserade mamma, men specialistkunskaperna om chili, de är självinlärda efter idogt odlande de senaste åren. På sin chilifarm i Klippan har 35-åringen idag 400 plantor. I fjol var de fördelade på 100-talet sorter, vilket i år har bantats ner lite för att fokusera på de mest populära. Björn driver på sin sajt försäljning av bland annat fröer, färsk chili och torkad, mald chili. Från och med den 6 april kan han även titulera sig författare då han ger ut boken ”Älska chili” tillsammans med Jennifer Bark, David Stark och Jonas Larsson.