Karljohan är Upplands landskapssvamp. Foto: Stefan Lindberg

Karljohanssvampen är en tung regent i svampriket. Inte bara för sin aktningsvärda storlek – det är den matsvamp som uppskattas och plockas mest över hela jorden. Rutan är helt nedvevad. Spanar in bland träden medan bilen sakta smyger fram på den lilla skogsvägen.– Stopp! Här ser det bra ut. När vi forcerat de tättväxande granarna öppnar sig en vacker sagoskog där sensommarsolen tänder stråk av guld. Laddade med korgar och knivar går vi till attack mot de mängder av soppar […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Barbro Forsberg och Stefan Lindberg

Vi har presenterat olika sorters matsvampar i Natur &Trädgård i drygt tio år. Merparten av artiklarna har också lagt grunden till boken “Matsvampar – säkra att plocka goda att äta”. Den beskriver 40 olika arter i text och bild. Vårt svampintresse väcktes tidigt av den enkla anledningen att svamp är fantastiskt gott och det är härligt att lufsa omkring i skog och mark.

Mer läsning: