Tomatens historia – så växte den fram

På Galapagosöarna har tomaten Lycopersicum cheesmanii utvecklats till en liten orange frukt med dekorativa hår. Ätlig, men de ärtstora frukterna är kanske inte så intressanta att odla för matvärdet.
Tomaten är släkt med både potatis och chili och har sitt ursprung i Anderna i Sydamerika. Via Inkariket kom tomaten till aztekerna i det som idag är södra Mexico. De gav tomaten namnet Xi tomatl och började odla den. Till Europa kom den på 1500-talet men först på 1800-talet nåddes den svenska allmänheten. ”Tomatkungen” Åke Truedsson tecknar tomatens historia och ger i en andra artikel initierade råd om hur du lyckas bäst med din tomatodling. Tomatsläktet föddes i Andernas berg […]
För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Åke Truedsson

Bondson från nordöstra Skåne, fick eget trädgårdsland när han var sju år. Har odlat frukt, bär och grönsaker hela livet. Han har också växtförädlat en del, bland annat smultron, vinbär, vita jordgubbar, härdig kiwi, hallon och aprikoser. Har provat massor av sorter för att berika svenska trädgårdar. Åke Truedsson har varit ordförande i riksförbundet Svensk Trädgård i åtta år. Han sitter i styrelsen för Elitplantstationen. Har mycket internationella kontakter rörande växter. Har skrivit fler än tusen artiklar med text och bilder samt skrivit ett tiotal böcker. Bland annat ”Odla tomater” och ”Odla grönsaker”. Driver sedan flera år Tomatklubben och Vitlöksklubben. Ytterligare information finner du på: www.tomatklubben.se

Mer läsning: