Kitte de Bruyn är en trädgårdsutbildad förskolelärare som delar med sig av några roliga odlingsexperimient som hon brukar göra med barnen på den förskola som hon arbetar i.
Rivstarta med bladgrönt
Sallat är alltid tacksamt att så. Plocksallat går bra att bredså i odlingslådorna. Ska man så huvudsallat så kan man göra såband om man tycker att det är roligt att pyssla lite med dem. Att sätta sallat med olika färger och former är också fint. Sallat behöver ofta en hel del vatten för att inte gå i blom för fort och bli beska och då är det viktigt att man på en skola planerar in vem som är vattningsansvarig under de olika veckorna under semesterperioder, då brukar det fungera.
Sallat är bra att så flera gånger under sommaren om man har tid.
Örter som doftar och smakar måste man ha! De kan man ha i maten eller lägga något blad i en kanna vatten. Hitta en solig plats att sätta dem på. Några favoriter är timjan, mynta, citronmeliss och oregano. Oregano är ett måste eftersom de lockar till sig så många fjärilar och andra insekter. Just oregano, mynta och citronmeliss brer snabbt ut sig, så dem brukar jag plantera i en spann som jag sågat av botten på och sedan planterat i odlingslådan för att hålla dem på plats.
Nässelsoppa. Allt som växer behöver man inte odla själv!
Att gå ut på våren och låta barnen plocka späda nässlor med arbetshandskar är inte fel! Förskolan har en stekhäll. Vi brukar ta med den och tillaga soppan på plats.
Man får ha med sig en dunk med vatten så att man kan skölja och ha att tillaga med.
Ta också med grädde, buljong och kokta ägg och du har en hel lunch ute i naturen!
Fröså ett vackert träd
Att spara fruktkärnor och så är alltid roligt. Äpple-, päron- och citruskärnor är lätt att gro. (går bra redan i januari, februari). Tänk att man kan odla något alldeles gratis från frön som man annars kastar.
På en förskola kan det vara svårt att veta vad man ska göra av de små träden när de blir större, de kan inte vara kvar inne men de blir så lätt nertrampade av barn som tänker på annat när man planterat ut dem. Har du en trädgård så kan du plantera ut ditt lilla träd på sensommaren så att det får avmogna som våra träd behöver göra på hösten. Det måste skyddas från vårsol och gnagare med ett nät och till exempel lite löv som täcker plantan. Äpplen och päron som är sådda från kärnor vet man inte vad det blir för avkomma, det blir en ny sort. Ofta kan de återgå till en mer vild sort men det är ju kul att ha sått frö till ett eget träd. Blir inte frukten god så har trädet ett prydnadsvärde.
En apelsinkärna behöver ingen viloperiod så den kan man så när man vill (är det i mörka december får man ställa den under ett lysrör).
Spara gärna flera kärnor så att du har goda chanser att få någon som gror.
Sätt dem i en kruka med jord och täck dem med cirka 1,5 cm jord och vattna.
Vill du ha ett litet växthus kan du sätta en petflaska med korken av så att du får lite luftgenomströmning.
Avokado. Dela frukten och håll koll på vad som är upp och ned på kärnan. Den gror lättare om den är vänd rätt. Stick tre tandpetare i kärnan och placera kärnan i ett glas med vatten så att halva kärnan täcks. Byt vatten varannan dag. Efter 6–8 veckor kan det titta ut en rot. Det dröjer ytterligare 2–3 veckor innan plantan kommer. När roten är 10 cm lång, bör den planteras i en rymlig kruka med näringsrik jord. Nu har du en ny avokado-planta. (Källa: Hemmaodlat).
Bygg ditt eget drivhus av CD-fodral
Man kan bygga ett miniväxthus av gamla CD-fodral och en limpistol.
Sätt ihop fyra öppna CD-fodral som bildar de fyra hörnorna.
Ta isär ett fodral och använd det ena som ett litet tak i mitten av ”huset”.
Ta två öppna fodral och använd som tak. Vill du ha ett högre växthus så bygger du en våning till.
Gör egna såband till de allra minsta fröna
Morot kan man så när tjälen gått ur marken.
Något som kan vara bra när man ska så morötter med små barn är att göra egna såband. De små morotsfröna har en tendens att hamna i en hög eller över hela lådan och det är en god idé att pyssla lite med fröna innan.
Man tar en toalettrulle och klipper remsor som är ca 2–3 cm breda och så långa som dina lådor är.
Blanda lika delar vetemjöl och vatten
Klicka eller pensla ut på ungefär 3 centimeters avstånd
Strö ut ett par frön på varje klick
Låt torka och rulla ihop remsan. Glöm inte att skriva vad det är.
Plantera ut på 1 cm djup och med cirka 15 cm radavstånd.
Såband kan man även göra till andra frön som rödbetor, rädisor med flera.
Glöm inte bort att så vackra blommor
Sist men inte minst ska man så klart så blomsterfrön!
Hur många gånger har man inte sett barnen stå och lukta och titta på blommorna och i smyg plocka för att dekorera sina sandkakor med; det är viktigt med det vackra och sinnliga!
Sorter som är tacksamma att så är givetvis ringblommor som är mycket lättodlade och fina att lägga i salladen som man odlat.
Inget kan väl slå växtkraften hos en solros.
Rosenskära är också lätt att odla och ju mer blommor man plockar desto fler kommer det.
Zinnia, aster och tagetes tycker jag också är odlingsvärda.
Zucchini – plantan med extra allt
Zucchini är roligt att odla bara för att det blir så mycket av ett frö. De tar ju mycket plats men odlar man i odlingslåda kan de ju få lov att välla ut över kanterna. Plantorna vill ha det varmt och soligt. Man kan så dem inne i slutet av april för att plantera ut när det blivit lite varmare.
Gör ett ananasförsök
Man kan till och med få en ananas att börja växa. Det tar visserligen två år innan man kan få en frukt men det blir en stor planta ganska fort.
Gör så här:
· Skär av bladrosetten någon cm nedanför rosetten.
· Ta bort fruktköttet
· Fyll en kruka med jord och gräv en liten håla där rosetten ska ligga.
· Vattna men inte för mycket då ananas är en växt som kan lagra vatten i bladen.
· Sätt en plastpåse över under de första 6-8 veckorna då rötterna bildas och placera i ett ljust fönster eftersom ananas kräver mycket ljus och värme.
Amaryllis att driva upp själv
Amaryllis ser vi som en riktig julblomma. Om man ska driva upp dem själv så tar det 6–8 veckor att få fram en blomma.
Känn på löken så att den är fast och fin.
Skala bort torra fjäll och ”väck” löken genom att sätta den uppe på ett glas med vatten i ett dygn. Endast rötterna ska ha vattenkontakt.
Placera sedan i stadig kruka med lecakulor i botten och jord som täcker halva löken. Vattna vid sidan om löken så att endast jorden blir blöt.
Ställ krukan varmt och mörkt och vattna först när blomman börjar komma upp.
Vattna inte för mycket då det är risk att det bara blir blad och ingen blomma. Växten blir väldigt ranglig om man vattnar för mycket.
Nu kan amaryllisen stå ljust i ett fönster.
Man kan få sin amaryllis att blomma året efter om man har den nergrävd i trädgården under sommaren och gräver upp den igen till hösten. Ställ den mörkt och svalt i en månad och gör på samma sätt som du gjorde året innan.
Tjuvkika i ett CD-fodral
Öppna ett CD-fodral och lägg i lite jord.
Lägg i något frö, gärna ett lite större frö typ böna eller ärta.
Stäng fodralet och vattna i ”kanalen” på sidan.
Ställ fodralet i ett fönster eller gör hål så att du kan hänga fodralet i fönstret.
Groddar – växtkraft som trotsar det mesta
Tänk så mycket näring och nyttigheter det finns i groddar. I ett litet frö finns allt en liten växt behöver för att kunna spira. Vitaminer, mineraler och antioxidanter. Mycket av det du vill grodda finns i ditt skafferi. Du kan bland annat grodda linser, alfalfa frön, mungbönor, rädisfrön, solros, quinoa och bovete.
Så här gör man:
· Ta en ren glasburk, en silduk och ett gummiband. Om man inte har någon silduk så kan man ta något tyg som lätt släpper igenom vatten.
· Skölj fröna i ett durkslag och lägg ett glest lager i botten på burken. Tar man för mycket frön är det lätt att det börjar lukta om groddarna.
· Häll på vatten och låt stå till nästa dag.
· Häll ut vattnet och skölj igenom.
· Ställ burken upp och ned lite snett på ett fat eller i diskstället så att lite luft kommer in. Man kan också ställa den mörkt.
· Skölj 2–3 gånger per dag.
De flesta groddar är färdiga redan efter några dagar.
När de är klara förvaras de bäst i kylskåpet, finns det skal eller ogrodda frön så rensa bort dem först.
Groddarna klarar sig cirka en vecka i kylen.
Så egna frön från favorittomaten
Tomater är roligt att odla, men det är bra om man sätter rätt tomat på rätt plats. Tomater kräver ganska mycket värme men det finns vissa sorter som går att ha på friland.
Man kan också odla tomater i fönsterkarmen och då är busktomater bra.
Om en busktomat blivit lång och ranglig kan man toppa den, så satsar den istället på fler sidogrenar.
Alla tomater vill ha ganska mycket näring. Man kan vattna med näring eller lägga organisk näring i jorden, tex häst- eller kogödsel.
På friland är det bra om man hittar en lite skyddad och solig plats för att lyckas med tomaterna och man behöver så en sort som mognar tidigt för att hinna få frukt. En tidig och bra sort är ”Dansk export”. Det finns också många bra tidiga busktomater och coctailtomater. En coctailtomat som vi provat med lyckat resultat är Sungold F1.
Gör så här: Sätt i små krukor med såjord eller i torvpuckar.
Fröna planteras ett par millimeter djupt och vattnas.
Täck med lite löst liggande plast så att de ej torkar ut snabbt. Lufta också om det ser för blött ut.
Först kommer de två hjärtbladen och lite senare när karaktärsbladen, de blad som är specifika för tomater kommer, då är det dags att plantera om i lite större krukor.
Om du inte har tillgång till nya krukor, plantera i gamla krukor som tvättats eller i gamla mjölkförpackningar som också tvättats och klipp av de nedre hörnorna så att överflödigt vatten kan rinna bort.
Plantera tomaten djupare än den stått tidigare så bildas nya rötter längs med stammen och växten blir stadigare.
Ska du plantera ut din tomat när frostrisken är över kan du plantera djupare igen.
OBS! De tomater som är högväxande ska tjuvas! Det innebär att det skott som kommer i grenvecket mellan stam och gren ska klippas bort för att inte ta energi från plantan.
Ta egna frön: Om du tar egna frön från en tomat är det bra att lägga fröna i ett glas vatten i några dagar. Sedan kan du lägga fröna i en sil och skölja bort den lite slemmiga ytan. Låt fröna torka och sedan kan du plantera när det är dags.