hej@naturochtradgard.se

Sök

Fruktträds­kräfta – hotet mot äpplet

Fruktträdskräfta är en svampsjukdom som skadar grenar och stammen på äppelträd. Träden av alla kända sorter riskerar att smittas och dö. Men olika sorter tål sjukdomen olika väl och dessa skillnader utnyttjas inom växtförädling för att få fram nya och bättre sorter.

På senare år har fruktträdskräfta blivit ett allvarligt hot mot de svenska äppelodlingarna, men den drabbar också träd i hemträdgårdar.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Larisa Gustavsson

Larisa Gustavsson är docent i biologi med inriktning mot växtförädling vid SLU i Alnarp. Hon kommer ursprungligen från Ukraina och bor i Sverige sedan 1999. Hon disputerade i genetik och växtförädling vid SLU-Balsgård 2008. Hon arbetar med molekylär karakterisering av genetiska resurser av olika frukt- och bärgrödor samt med utveckling av molekylära verktyg för växtförädling. Sedan tolv år tillbaka arbetar hon även med fruktträdskräfta då hon vill förbättra den rådande situationen med sjukdomen i odlingar och hemträdgårdar.

Mer läsning: