Trädgården runt den tidigare Ica-butiken i jämtländska byn Pålgård rymmer något alldeles speciellt. Här växer nämligen arter från bland annat Georgien, Turkiet, Kina och Sydafrika, växter som annars trivs bäst i högalpina klimat eller torra områden.
– Jag har en särskild förkärlek för växter från Himalaya. Där finns en så stor artrikedom, bland de mest artrika i världen, säger Larz Danielsson som står bakom den sällsynta plantskolan.
Tätt intill landsvägen ligger det som för länge sedan var Pålgårds matbutik. Den drevs av Larz Danielssons morföräldrar. Numera bor han själv i huset med sin familj och i trädgården kan man upptäcka den ena speciella växtarten efter den andra. Förutom de två växthusen kan den intresserade botanisera bland stenpartier och upphöjda torvbäddar.
– Jag försöker efterlikna den naturliga miljön så långt som möjligt, säger Larz när han visar runt bland sina höghöjdsväxter.
Den kund som stannar till för att köpa tagetes eller pelargoner riskerar att bli antingen besviken eller inspirerad att ta odlingsintresset till en helt ny nivå. I Larz Danielssons trädgård kan man till exempel hitta den knallblå Gentiana veitchiorum från Kina, som normalt växer på 3 500–4 000 meters höjd.
– Det är utmaningen som driver mig. Skulle jag bara sälja kommersiella växter som den breda majoriteten odlar kan jag lika gärna lägga ner. Det jag gör måste berika mig, säger Larz.
Generellt sett lämpar sig det jämtländska klimatet väl för de högalpina arter Larz helst ägnar sig åt. Med riktiga vintrar, rikligt med snö och låga medeldygnstemperaturer kan många av växterna acklimatisera sig i Sverige. Men klimatförändringarna oroar.
– Numera har vi ofta toppar på 25–30 grader om somrarna, mindre nederbörd och mildare vintrar. Det är katastrofalt för det jag odlar. Det absolut värsta är när det blir is och inget skyddande snötäcke. Då stryker växterna med.
Livslångt intresse
Intresset för växter och växtlighet har han haft sedan barnsben. Föräldrarna drev ett mindre lantbruk, men modern hade trädgårdsland och Larz fick vara med. Han grävde egna rabatter utanför sin koja, följde med de vuxna till plantskolor och fick upp ögonen för kaktusar.
– Kaktusintresset var tändgnistan och sen spillde det över på framför allt perenna växter, berättar han.
Så småningom blev det tvåårigt trädgårdsgymnasium i Noraström, något som inte riktigt var som han hade tänkt sig. De likasinnade han hade hoppats få lära känna gick inte på skolan, växtmaterialet de jobbade med kände han redan till och praktikplatserna i handelsträdgårdarna fick honom att tvivla på sitt yrkesval.
Efter skolåren följde några år i Stockholm, där Larz bland annat jobbade som receptionist. Så småningom återvände han till hembyn Pålgård. Intresset för växter bestod och med övertagandet av morföräldrarnas hus uppstod en möjlighet att börja odla igen. Företaget Spezialplant startade han i liten hobbyskala för 25 år sedan och hade då ingen tanke på att kunna försörja sig på det. Efter ett antal år på försäkringsbolag valde han ändå att 2007 satsa på företaget på heltid. Tiden räckte inte för att både klara av en heltidsanställning och åka på växtmässor och marknader samtidigt som han jobbade med plantskolan.
Drivkraft att få växterna att trivas
Med volymer som ibland är så små som fem plantor av en sort, står Larz Danielssons trädgård långt från de stora växthuskedjorna och plantskolorna. De kunder som intresserar sig för plantor och arter som normalt lever på 4 000 meters höjd tillhör heller inte de vanliga trädgårdsodlarna.
– Jag säljer en del av det kommersiella för att få volym, men det som driver mig är att klara av det ingen annan håller på med, att få blommorna att trivas. Jag blir provocerad när någon säger att det inte går att odla en viss art här.
En del av jobbet ställer krav på Larz att föreslå rätt växt till rätt kund. Han säljer inte gärna på en ovan odlare de svåraste växterna, utan anstränger sig för att hitta en växt som är lagom krävande. Förhoppningsvis kan skapa ett intresse att odla något mer utmanande än det som går att finna i vilken handelsträdgård som helst. Den vanligaste kunden är en äldre kvinna. Fram till för några år sedan tillhörde fyrtiotalisterna den trognaste kundskaran, men många av dem har blivit för gamla för att orka och har börjat avveckla sina trädgårdar. De yngre lyser med sin frånvaro, även om det finns undantag.
– För några år sedan kom en mamma med tre barn förbi. Jag trodde att det var mamman som var intresserad, men det var den fjortonåriga dottern. Hon var insatt och ställde frågor, det var lite som att möta sig själv i den åldern.
Det råder ingen tvekan om att drömkunderna är andra trädgårdsentusiaster och samlare, som vill utveckla både kunskap och den egna trädgården. Det är också av andra samlare och odlare som Larz köper och byter till sig nya växtexemplar. Hur många olika arter han lyckats få fram i sin trädgård har Larz inte koll på, men det rör sig om tusentals. Ibland driver han upp växter från fröstadiet, andra gånger genom delningar.
Ökad förståelse att se växten på plats
– Det tar lång tid att få fram nya exemplar. Sätter jag frö kan det komma upp ett grässtrå första året och två strån andra året.
Under åren har Larz också gjort ett antal resor och växtexpeditioner till bland annat Chile, Indien, Argentina och Kirgizistan. Ofta reser han i en grupp med andra växtentusiaster. Att se växterna i sin naturliga miljö ger en ökad förståelse för hur de växer, men också en möjlighet att upptäcka nya arter, som han tidigare bara sett i floror.
– Det är en euforisk, nästan religiös, känsla att uppleva vissa växter på plats, säger Larz Danielsson.
Kräver extra stor omsorg
Larz tips till dig som vill ha långväga höghöjdsväxter i trädgården
Du måste vilja. Fråga dig själv varför du vill ha långväga gäster i trädgården och vad du i så fall vill ha. Att marktäcka en slänt eller få en växt som blommar tidigare eller senare än dina vanliga sorter är kanske inte rätt skäl. Arter från andra delar av världen kräver ofta ett större engagemang och omsorg om växten.
Var beredd att jobba för din trädgård. Den som vill få allt serverat och inte är beredd att rensa rabatten eller vattna ofta kanske inte är rätt person att ha specialväxter från Himalaya. Alla växter kräver arbete och långväga arter än mer arbete. Som lön för mödan kan du få en levande trädgård med unika växtmaterial, där några växter blommar tidigt och andra sent på hösten.
Ständigt lärande
Lär dig längs vägen. Att sköta en trädgård med ovanliga växter är ett ständigt lärande. Även Larz har gått på smällar i arbetet, men bibehållit drivet att fortsätta lära. Sök kunskap, prata med människor som kan, gå med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna och börja med några av de enklare växtmaterialen.
5 tips på bra växter att börja med
Till den som vill börja med lite mer speciella växter i sin trädgård
har Larz Danielsson några tips på bra växter.
Vitsippa
Anemone nemorosa
Nya varianter av den ursprungliga vitsippan upptäcks varje år i fler färgnyanser och former. De har sitt utbredningsområde i norra Europa, blommar om våren och lämnar sedan plats för andra växter i trädgården. En bra nybörjarväxt, enligt Larz.
Blåsippa
Hepatica nobilis
Hepatica nobilis, former och varianter av vår vanliga blåsippa, är enligt Larz minst lika intressant och spännande som våra vitsippor. Riktiga samlarväxter som Larz menar kan få den mest hängivne att tappa greppet om sitt samlande. Blåsippor gillar ofta skuggigare platser i trädgården med lite jämn fuktighet. Det är ingen skillnad på de fyllda formerna och odlingen av dessa.
Treblad
Trillium
Trillium-arter eller treblad som släktet kallas på svenska har funnits i många år. När den väl etablerat sig i trädgården är den långlivad och levererar år efter år. Det är en bra växt för den som går från ett allmänt trädgårdsintresse till mera av ett specialintresse för trädgårdsväxter. Trillium-arterna är utpräglade lundväxter och gillar lite skuggigare och fuktigare växtplatser.