”Den finaste kålroten valde hon ut till fröspira”

Morastugan på Skansen kommer från byn Östnor liksom kålroten med samma namn. I plantskullen (se faktaruta på sidan 68) växer här potatislök och kålroten ’Östnor’.

Genom att odla vidare på enstaka utvalda kålrötter utvecklas med tiden nya varianter. Det syns mycket tydligt i området norr om Falun. Här har ofta stora kålrötter med ljust kött och söt smak varit eftersökta.

Kålroten tror vi uppkom som en korsning mellan kål – oklart vilket slag – och rova i området kring Finska viken någon gång i början på 1600-talet. Kanske i södra Finland. Kålroten sägs ofta vara en svensk rotfrukt, vilket skulle kunna stämma eftersom stora delar av dagens Finland var en del av Sverige fram till 1809.

Odling

Hur det än är med ursprunget så vet vi att kålroten blev mycket omtyckt och snabbt spred sig över landet. Många uppteckningar beskriver hur kvinnorna om våren sådde frön i en plantskulle på varmaste läplatsen nära boningshuset och med stor omsorg drog upp plantor, som sedan sattes ut i kålgården eller på en bit av åkern. De små plantorna skyddades mot frost med granris eller ett täcke. De utplanterade små kålplantorna skuggades mot den starka solen av små lövruskor och vattnades också omsorgsfullt. Då som nu riskerade plantorna också angrepp av inte minst kålmal och kålfjärilens larver. Utströdd vedaska kunde mildra angreppen, annars var det bara att se över plantorna mest varje dag och nypa bort skadegörarna och deras ägg.

Rotfrukter växer till bäst sent på säsongen och behöver inte tas upp förrän i oktober. De kan vinterförvaras i stuka, jordkällare eller vid potatisen.

I ett riktigt söndagskok är kålrot ett måste. Traditionen lever fortfarande kvar här och var. Att göra ett långkok som räcker hela veckan passar också nutida människor. Bara att skarva i för att få variation!

Användning förr

I Dalarna har jag förstått att det mest odlades kålrot som människoföda. I varje fall talas det sällan om kålrötter till foder för­utom blasten. De söta rötterna kom att ingå i helgernas soppkok. Köttben, hela kålrötter, stora morötter, en hel lök som krydda, salt, kryddpeppar fick koka i en gryta över elden under flera timmar. Så småningom tillsattes potatis. Variationerna är många. När Anders Zorn skulle ställa till med kalas hemma i Mora serverades gärna denna ”sod” som en äkta traditionell rätt.

Det finns många beskrivningar av hur hela kålrötter fick ligga i bakugnens eftervärme över natten och den njutning det var att med sked äta kålrotens mjuka, söta innan­döme.

För några år sedan fick jag med hjälp av Falu-Kuriren svar på hur kålrot använts under första delen av 1900-talet: rotmos och sirapsstekta tärningar tycks ha varit vanligast och så ugnsbakade rotmoslådor till jul.

I kallväxthuset väntar tidigt satta kålrötter ’Baggens’ på att planteras ut när våren blivit varmare. Kålroten är tvåårig, så den som vill ta egna frön måste spara ett antal plantor över vintern.

Lokalsorter

Vi kanske tror att alla kålrots­fröer köps som standardiserade sorter i likhet med andra köksväxtfröer. Det är inte hela sanningen. På många platser i Dalarna visar det sig att man fortfarande fröodlar sina egna favoritsorter. I trakten runt Bjursås och Enviken vårdas de egna varianterna, likaså på Sollerön och kring Ludvika. Det finns sortnamn som ’Tällberg’ och ’Nusnäs’ – och många till.

Genom att efter vintern sätta en eller flera kålrötter som fröplantor säkrar man frön av sina egna favoritsorter. Av de flesta kålväxter behövs fröodling av tjugo till femtio plantor för att hålla sorten intakt. Just kålroten är både självpollinerande och korspollinerande. Då kan det fungera med att bara ha enstaka ”rotspiror” men sorterna kommer att variera och med tiden utvecklas olika. Inte minst sker urvalet av de största, tidigaste eller godaste rötterna, en ständigt pågående växtförädling. Här är några exempel:

Tyra Eriksson.

Ljusköttiga kålrötter i Bjursås

I Bjursåstrakten finns många lokala stammar av kålrot med vitt eller ljusgult kött. De har en mildare smak än de kraftigt gulorange kålrötterna. Toppen är ibland vio­lett och halsen lång. Här finns sorter som ’Bjursås’ och ’Baggens’ om man köper frön som är odlade efter NordGens normer. I lokal odling är variationen betydligt större.

Fröna till mina ’Bjursås’ och ’Baggens’, som har en lång lokal tradition, kommer från Tyra Eriksson, tidigare en samlande god kraft i Bjursås. Tyra lärde sig odla kålrot av sina föräldrar, som i sin tur lärde sig av sina.

’Bjursås’ är rent vitköttig med en något mera skarp smak än ’Baggens’, som har en mjuk, mild smak och ljusgult kött. Tyra odlade frö av en enda planta och av en sort varje år för att det inte skulle bli någon korsning.

För henne var kålrot vardagsmat, tärningar som kokades i lättsaltat vatten och serverades med stekt fläsk. Men när barnbarnen kom på besök blev det fest och de bjöds på kålrotsmoussaka, där tunna förvällda kålrotsskivor varvades med ost- och köttfärssås.

Finnmarkens vita kålrötter anses ha kommit hit med skogsfinnar, som fört med sig dem från Karelen. Enligt en finsk forskare, Hannu Ahokas, ska de här kålrötterna stå mer nära svedjerovor än övriga kålrötter.

För runt tio år sedan knackade det på dörren hemma i Leksand och jag fick då både en stor rund kålrot och en liten burk frön av Olle Sjöholm, trädgårdsmästare och granne. Fröerna var ett arv från en arbetskamrats far i Enviken-trakten och de gav stora, milt smakande vitköttiga kålrötter. Efter ”släktforskning” har nu sorten hittat hem, fått namnet ’Eivin’ och odlas vidare av barnbarnet Elin Haag och hennes familj. ’Eivin’ står på tur att bli registrerad hos NordGen.

Äter den helst som råa stavar

Elins familj i Lurbo, Enviken äter den här kålroten i form av råa stavar eller som det allra lenaste vita mos. Själv föredrar jag den forna kalasvarianten med smörstekta skivor eller kanske ugnsrostade bitar, som mos tycker jag den blir lite tam.

När jag kommer i samspråk med odlare på Sollerön står det klart att kålrötter är favoriter också här. ’Sollrot’ eller som man säger här, Sollerö-kålrot, odlas i flera varianter, som den gula och den röda. Den röda anses vara godast och blev donerad till Pom (Programmet för Odlad Mångfald) av Håll Nils Mattsson år 2002. Det är en stor rödtoppig kålrot med gult kött och traditionell kålrotssmak. Sorten har odlats under lång tid på Sollerön. Margareta Ahlström har fortsatt att fröodla den – med två fröplantor på olika ställen på tomten för säkerhets skull – och dottern Hillevi säljer efterfrågade plantor i sin plantshop på ön. De använder sina kålrötter till rotmos, i korvgrytor och ibland som ugnsrostade bitar.

Kålroten ’Östnor’ som kommer från Mora har odlats sedan 1800-talet. Det är en gulköttig kålrot med den ”rätta” rotmossmaken. Foto: Karin Sjöholm

’Östnor’ har odlats sedan 1800-talet

I närbelägna Östnor i Mora har kålroten ’Östnor’ odlats sedan 1800-talet. Också den är en gulköttig kålrot som ger den rätta rotmossmaken. Sorten sändes in till Poms Fröupprop 2002 av Lena Påhlsson i Mora, som odlat den vidare efter sin mormor.

När vi drar oss mot Grangärde finnmark finner vi ’Finnmarkens vita kålrötter’. De anses ha kommit hit med skogsfinnar, som fört med sig dem från Karelen för mer än 200 år sedan. Elvie Smedbergs farmor Sara Stina Jakobsdotter växte upp på ett finntorp, där de ska ha odlats i många generationer. Berit Odnegård i Ludvika, som fick frön från Elvie Smedberg, har i sin tur sett till att både föreningen Sesam och NordGen fått frö. Enligt en finsk forskare, Hannu Ahokas, ska de här kålrötterna stå mer nära svedjerovor än övriga kålrötter. De är vitköttiga och tämligen milt smakande men särskiljer sig i bladform och allmänt utseende något från övriga kålrötter. Kan det ha att göra med ett närmare släktskap till de robusta svedjerovorna?

Nyskördad och vinterlagrad

Rotmos och söndagskok i all ära men de många sorternas stora variation i smak, färg och konsistens borde kunna ge upphov till nya smakupplevelser! Det är också stor skillnad på en nyskördad och en vinterlagrad kålrot.

En kålrot från landets nordligare delar får inte samma smak när den odlas längre söderut och vice versa. Jordmånen har också  betydelse. Vilken kålrot ska jag välja?

Hos NordGen finns drygt femtio svenska kålrotssorter registrerade. Många av dem börjar finnas hos både stora och små fröfirmor. Dessutom brukar ett par av dem finnas i NordGens webbshop, som har öppet mars-maj. Mina exempel är enbart från Dalarna. Kanske finns det någon sort, som har sitt ursprung nära dig? Prova!

Vill du lära dig fröodla och få tillgång till ett stort utbud av fröer föreslår jag att du går med i föreningen Sesam:

www.foreningensesam.se

Plantskulle gav kålplantor rivstart på våren

Hur många har sett en plantskulle eller plantlav? De fanns på många gårdar runt om i landet fram till mitten av 1800-talet. En enkel upphöjd kallbänk, så att luften kunde cirkulera fritt och kontakt med den kalla jorden kunde undvikas under våren. Lådan fylldes till hälften med gödsel, gärna från häst, och däröver lades ett tjockt lager lätt jord. Placering var vid en södervägg, så lugnt och varmt som möjligt. Här såddes kålrot någon gång i maj – i varje fall i Dalarna – och framåt midsommar var plantorna kraftiga nog att sättas ut i kålgården. Såg det ut att bli frost täcktes lådan med ris eller med ett gammalt täcke. Den äldsta noteringen hittas i Carl von Linnés Dalaresa 1734 där han i Floda och Nås ser ”på stolpar stående plantbänkar vid alla gårdar”.

Illustration: ritning på plantskulle från Sollerön. Ur Levander, Övre Dalarnas Bondekultur, 1944

Kålrotssoppa ’Vintjärn’

(2 personer)

en halv kålrot

en halv purjolök

0,5 liter vatten

1 dl crème fraîche

salt vitpeppar

örter efter behag till exempel kyndel och persilja

en liten vitlöksklyfta

Gör så här

1. Koka kålrotsblast i grova bitar, skivad purjo och kålrotstärningar i lättsaltat vatten cirka 10–15 minuter. Häll av, men spara kokspadet. Ta bort kålblasten.

2. Mixa purjolök, kålrotstärningar, crème fraîche och kokvatten.

3. Krydda med salt, vitpeppar, örter och pressad vitlök.

4. Serveras med tillbehör:

lätt stekta grönkålsblad

tärningar av till exempel åkeröäpplen

råa tärningar av kålrot ´Vintjärn´

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Agneta Magnusson

Fröodlande natur- och kulturvetare med ett långt yrkesliv som museipedagog och ansvarig för de kulturhistoriska programmen på Skansen. Ordförande för Föreningen Leksands kulturväxter och tidigare även för Föreningen Sesam – Sällskap för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Författare och föreläsare. Läs mer om äldre köksväxter, fröodling, mat och historia i böcker från Agneta Magnusson Kultur: ”Gråärter, rovor – och den älskade kålroten” (2019), ”Följ det gröna spåret! Bara fortsätt att ta hand om gamla nyttoväxter” (2020) och ”Ett evigt odlande – ett årsvarv om vårt gröna arv” (2021). Följ gärna Agneta Magnusson Kultur på Instagram och Facebook, kontakt amkultur@gmail.com

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.