”Den finaste kålroten valde hon ut till fröspira”

Morastugan på Skansen kommer från byn Östnor liksom kålroten med samma namn. I plantskullen (se faktaruta på sidan 68) växer här potatislök och kålroten ’Östnor’.

Genom att odla vidare på enstaka utvalda kålrötter utvecklas med tiden nya varianter. Det syns mycket tydligt i området norr om Falun. Här har ofta stora kålrötter med ljust kött och söt smak varit eftersökta. Kålroten tror vi uppkom som en korsning mellan kål – oklart vilket slag – och rova i området kring Finska viken någon gång i början på 1600-talet. Kanske i södra Finland. Kålroten sägs ofta vara en svensk rotfrukt, vilket skulle kunna stämma eftersom stora delar […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Agneta Magnusson

Fröodlande natur- och kulturvetare med ett långt yrkesliv som museipedagog och ansvarig för de kulturhistoriska programmen på Skansen. Ordförande för Föreningen Leksands kulturväxter och tidigare även för Föreningen Sesam – Sällskap för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Författare och föreläsare. Läs mer om äldre köksväxter, fröodling, mat och historia i böcker från Agneta Magnusson Kultur: ”Gråärter, rovor – och den älskade kålroten” (2019), ”Följ det gröna spåret! Bara fortsätt att ta hand om gamla nyttoväxter” (2020) och ”Ett evigt odlande – ett årsvarv om vårt gröna arv” (2021). Följ gärna Agneta Magnusson Kultur på Instagram och Facebook, kontakt amkultur@gmail.com

Mer läsning: