Den här lilla valnöten blommar redan andra året efter sådd, en egenskap som de belarusiska valnötsodlarna framgångsrikt selekterade.

Det kryllar inte direkt av namnsorter för odling bortom odlingszon I och II, men ibland kan det ju vara skönt att inte ha alltför mycket att välja på. Alla dessa sorter är odlingsvärda, men de skulle även kunna utgöra intressanta frökällor för ett eget selektionsarbete.

’A 117’ (=’Alsószentiváni 117’): Ungersk sort som klarar sig bra i nordöstra Tyskland. Mycket tålig mot vårfrost och är torktålig. Nötterna mognar tidigare än hos de flesta andra sorterna. Nötterna blir medelstora och är mycket aromatiska. Apikalbärande sort som kräver korspollinering. Motståndskraftig mot svamp- och bakteriesjukdomar.

’Apollo’: Tjeckisk sort med välsmakande, lättknäckta nötter som alla mognar mer eller mindre samtidigt. Hög andel apomiktiska blommor, apikalbärande. Trädet är motståndskraftigt mot bladsjukdomar och blir stort.

’Batka Machno’: Dvärgväxande sort från Ryssland som förmodligen har ’Ideal’ som en förälder. Odlas och förökas i Litauen. Den lär fungera bäst i zon III-IV och på den svenska östkusten, eftersom den kan väckas till liv för tidigt i maritimt klimat.

’Broadview’: Kanadensisk sort som hittades av Jack Gellatly i en trädgård i kanadensiska British Columbia. Utsädet hade importerats från Odessa-trakten i Ukraina och är antagligen en avkomma till sorten ’Ideal’. Trädet är apomiktiskt, lateralbärande och mycket högavkastande. I Nordamerika ansågs den länge vara den absolut bästa sorten i kallare klimat. Den sägs klara fuktiga, havsnära klimat bättre än många andra sorter. Nötterna, som mognar från mitten av september, är medelstora, med en vikt efter torkning på 14 g per styck. Kärnandelen ligger på 46 procent.

’Hansen’: Selekterades i Ohio bland ett större antal fröplantor med tyskt ursprung. Trädet är litet, nästan dvärgväxande och mycket härdigt. Nötterna är små med tunt skal och en ovanligt hög kärnandel på 60 procent. Börjar ge frukt i tidig ålder och nötterna mognar relativt tidigt på säsongen. Är delvis självpollinerande eller apomiktisk, men ger bättre skörd vid korspollinering.

’Haratun #1’: Norsk namnsort som ska vara en av de härdigaste i världen. Moder-trädet har stått i decennier i Haratun utanför Kongsvinger och klarat temperaturer neråt -40°C. Utsädet kom från Wisconsin Horticultural Society i USA från träd som i sin tur härstammar från fröer från östra Karpaterna i Polen som såddes i slutet av 1930-talet. Sorten borde vara härdig till odlingszon IV(V).

’Loiko #63’: Fröplanta från förädlingsprogrammet vid Belsad i Belarus. Moderträdet står på botaniska trädgården i Uppsala. Trädet är apikalbärande och apomiktiskt. Ger frukt även dåliga valnötsår när många andra träd i området får problem. Sorten förökas kommersiellt av ett fåtal plantskolor.

’Mars’: Apomiktisk sort från Tjeckien med medelhög avkastning. Mycket frosttålig under vintern och sent blommande. Nötterna mognar i slutet av september.

’Samachvalavitjskij-2’: Lateralbärande sort med hög grad av apomixis. Nötterna mognar redan i början av september, är tunnskaliga (med en kärnandel på 52 procent) och välsmakande, nästan utan beska. Sorten är särskilt utvald för fröförökning, då en hög andel av avkommorna ärver sin moders positiva egenskaper.

’Seifersdorfer Runde’: En av de få sorterna från DDR som finns bevarade. Selekterad för tuffare lägen, men kan i milt klimat slå ut för tidigt. Han- och honblommorna blommar samtidigt, varför sorten är själpollinerande. Nötterna är nästan helt runda, relativt små och mycket välsmakande. Högavkastande.

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Philipp Weiss

Philipp Weiss är utbildad civilingenjör och diplomerad permakulturdesigner. Han är författare till ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” (2016, med Annevi Sjöberg och Daniel Larsson) och ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt” (Årets trädgårdsbok 2018, med Annevi Sjöberg). Han bor med sin familj i Stjärnsund i södra Dalarna, där han började anlägga sin första egna skogsträdgård år 2007. Idag täcker odlingarna drygt 2 hektar och omfattar över 300 arter av träd, buskar och örter. Den stora inspirationskällan för hans odlingar är barndomens ätliga landskap i södra Tyskland. Sina odlingserfarenheter dokumenterar han på Skogsträdgårdsbloggen och han håller regelbundna kurser och föredrag om odling av fleråriga nyttoväxter. Tillsammans med sin familj driver han Puttmyra skogsträdgård med tillhörande plantskola för skogsträdgårdsväxter. Våren 2022 utkommer hans nya bok ”Nötodlarens handbok” som fokuserar på nötodling i nordliga klimat.

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.