Ebb och flod-system med odlingsbädd – så bygger du ett eget

Det är lättast att börja med större plastbackar med lock. Så länge de inte är genomskinliga eller locken är för räfflade så fungerar de bra. Vill du ha något snyggare så kan du till exempel använda en zinkbalja eller en trälåda som du klär med dammduk för att hålla den tät. Hur stora kärl du vill ha är upp till dig men tänk på att du åtminstone vill ha ett odlingsdjup på 15 cm och sedan gärna några centimeter torrt, så 20 cm minimum. Det är höjden på avtappningsröret som avgör hur högt vattnet fylls innan det börjar rinna tillbaka. När pumpen stängs av helt så rinner vattnet som är kvar i odlingsbädden tillbaka genom vattenpumpen. Har du växter som har större rotsystem så får du skala upp. Vattentankens storlek får gärna vara något större än odlingsbädden. Är den för underdimensionerad så behöver du fylla på vatten oftare för att undvika att din vattenpump kör torr.

Vattenpumpar hittar du antingen på internet eller i bygghandeln, likaså slangar. Speciella ebb/flod kopplingar hittar du i butiker som säljer hydroponisk utrustning, likaså hydroponisk näring.

Läs mer: Hydroponisk odling – låt vattnet göra jobbet

Läs mer: Fyra tekniker att odla hydroponiskt

Läs mer: Aquaponik – fisk och växter i symbios för framtidens stadsodling

Film: Så bygger du ett ebb och flod-system.

Film: Förening tog fram startpaket för nybörjare

Borra två hål i odlingskärlet som passar ebb och flod- kopplingen

Var försiktig så det inte spricker. Fäst kopplingarna och spänn med packningar. Testa så att de håller tätt. Det ska bara rinna från hålet, inte från sidan. Kontrollera att packningarna inte sitter snett. Täta med silikonlim vid behov.

Borra ett något större hål

… i locket på din vattentank så att kopplingarna kommer ner i vattentanken när du placerar odlingskärlet över. Om du har något mellan vattentanken och odlingskärlet så gäller samma princip. Då räcker det att du borrar mindre hål i locket på vattentanken för slangarna.

Placera vattenpumpen i vattentanken

… och anslut slangen till underdelen av den ena kopplingen. Fyll på med lite vatten och testa så att det fungerar.

Sätt på filterdelen till ebb och flodkopplingen

… som har en anslutning till pumpen.

Sätt på förlängningsrör till den andra ebb och flodkopplingen

… avsluta med filterdel. Sätt höjden så att du kan lägga 5 cm överst som inte kommer i kontakt med vattnet. Testa gärna igen så att vattnet inte tar slut i vattentanken. Fyll odlingskärlet med lecakulor så att inget rör syns. Det översta lagret ska vara torrt.

Koppla in klocktimern

… till pumpen och börja med att ställa in att den ska gå 15 minuter tre gånger om dagen.

Nu kan du plantera i ditt odlingskärl

… antingen med mindre plantor eller så direkt. Om du sår direkt så spraya gärna med en vattenflaska i början så att fröna inte torkar ut.

 

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Niklas Hjelm

Ordförande och utbildningsansvarig på Hemmaodlat. Niklas är ständigt nyfiken och försöker alltid hitta nya sätt att inspirera så många som möjligt att odla någonting ätbart hemma. Han tror mycket på vikten av att testa nya lösningar och är aldrig sen att omvärdera sin åsikt om någon kan visa ett bättre sätt. Var med och startade det första urbana akvaponiska andelsjordbruket i Sverige. Har skrivit flertalet artiklar om ämnet hydro- och akvaponik och jobbar just nu på en bok inom ämnet ”Hydrokultur” som kommer att publiceras i slutet av 2018. Älskar att odla allt som är ätbart året om. Niklas Hjelm skriver återkommande i Natur & Trädgård under vinjetten ”I fönsterkarmen”. Läs mer om hydroponik på: www.hemmaodlat.se

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.