Biodling – starta ditt första samhälle

Praktik i bigården. Under nybörjarkursen hos Sundbybergs- och Spångaortens biodlarförening användes föreningsbigården flitigt för att lära ut både handlaget i biodlingen och att lära sig känna igen vad det är man ser inne i bikupan. Foto: Apinordica

Biodling vad är det? Är det en hobby, ett yrke eller kanske en miljönytta? Biodling kan bli precis det du vill att det ska vara. Det viktiga att tänka på när du skaffar honungsbin och startar en biodling är att det är djur som ska tas omhand. Det är inte fråga om en daglig tillsyn, men utan biodlarens hjälp med att hålla sig friska och välmående kommer bisamhällena att gå under så som läget ser ut i dag. Därför krävs […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Lotta Fabricius

Lotta Fabricius Kristiansen är utbildad naturpedagog och biodlare sedan 20 år. Tillsammans med sin man driver hon företaget Apinordica i Tjällmo där de har ett sextiotal bisamhällen och produktionen är Svenskt Sigill- och KRAV-certifierad. Hon har också en skolbigård i Hässelby för visningar och hon sköter bisamhällena vid Haga slott. 2017 fick Lotta Fabricius Kristiansen Gastronomiska Akademiens diplom för sina insatser att sprida kunskap om bin, biodling och honung. För Sveriges Biodlares Riksförbund har hon skrivit ett antal studieböcker och hon är även medförfattare till boken ”Hälsa och hudvård från bikupan”. Sedan starten är Lotta Fabricius Kristiansen också projektledare för Svenska Bin och tillsammans med Anna Lind Lewin ligger hon bakom ”Pollinera Sverige”, för att sprida kunskap om pollinatörerna och vilka växter som gynnar dem.

Mer läsning: