Purpurmejram har utsetts till årets perenn 2019. Gnuggar man bladen mellan fingrarna så sprider sig en doft av myrra, mint och oregano. Foto: Marie Andersson

Med följande motivering har Perennagruppen utsett purpurmejram Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´till årets perenn 2019:

“Purpurmejram ´Herrenhausen´ är väldoftande, vacker under lång tid och en av de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. För sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner blir den Årets Perenn 2019.”

Purpurmejram ´Herrenhausen´ växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Den börjar blomma i juli och fortsätter sedan oförtrutet långt in i september. Blommorna är små, ljust rödvioletta och sitter i täta samlingar. Foderbladen, och därmed blomknopparna, är mörkvioletta. Det ger ett fint färgspel i blomsamlingarna som skiftar i båda nyanserna av violett. Bladen är små, under våren purpurfärgade men övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Det är en torktålig växt som trivs bäst i full sol och väldränerad jord. Den självsår sig i viss mån men småplantorna är lätta att rensa bort där du inte vill ha dem.

Purpurmejram är också en av de viktiga pollinerande insekternas stora favoriter och lockar såväl bin som fjärilar, humlor och blomflugor.

Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård/Plantskola. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter.

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Stefan Skogmark

Stefan Skogmark är redaktör för Natur & Trädgård. Han har arbetat på flera dagstidningar på olika orter i Sverige. Den akademiska karriären är splittrad och brokig och spänner över nordiska språk, bibelkunskap, till födoämneskemi och biologi. Lite av varje. Han äger förlaget som ger ut Natur & Trädgård och Lyckligt Lottad för vilken han också är redaktör.

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.