hej@naturochtradgard.se

Sök

Allåkerbär – ett unikt bär värt att slåss för

De flesta av allåkerbärssorterna är mer intensivt och homogent mörkt vinröda än de vilda åkerbären. Foto: Martin Ragnar

Allåkerbäret är det vilda åkerbärets odlade släkting – en hybrid i Rubus-släktet utvecklad i Norrbotten och Västerbotten. I allmänhet trivs allåkerbäret bättre i norr än i landets södra delar. Till utseende påminnande om trädgårdsläckerheter som hallon och björnbär går allåkerbäret utöver allt annat. ”Doften är fyllig och rund. Väl i munnen är smaken saftig, tydlig och oemotståndlig. Man vill helt enkelt inte svälja.” Här får du veta mer om odling av allåkerbär.Allåkerbär? Konstigt namn. Vad är det för något? ”Åkerbär […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Martin Ragnar

Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör. Han är docent i träkemi vid KTH i Stockholm, till vardags verksam som FoU-direktör vid vattenteknikföretaget Axolot Solutions AB och författare till 25 böcker. Hösten 2017 utkom hans bok ”Åkerbär. Europas godaste bär” på Luleå-baserade förlaget Black Island Books, en bok som också inkluderar bidrag av Paulina Rytkönen och Jan Hedh. Martin är också intiativtagare till såväl Kålrotsakademien som Svenska Dryckesakademien där han i bägge är sekreterare. Det är han tillika i föreningen Landtsvinet, som värnar Linderödsgrisens fortlevnad.

Mer läsning: