Nummer 1, 2008

 • Tag hjälp av solitärbin – Du ökar dina skör­dar av bär och frukt när du ordnar bon åt solitärbin. Dessutom är de charmiga och ofarliga. (Sidorna 4–11)
 • Vårblommande vide räddar humlor och bin – Henrik Sjöman, trädexpert vid SLU Al­narp och med ett förflutet som biodlare, skriver om videväxter lämpliga för träd­gården, fyllda med nödvändig näring för övervintrande humlor och bin. (Sidorna 12–15)
 • Bjud in fjärilarna till guldkrogen Solhatt – Lisa Winnerlid skriver om rudbeckior – även kallade solhatt. Nu finns nya sorter i orange, aprikos, guld och grönt. Med ett gemensamt – de är en guldkrog för fjärilarna. (Sidorna 16–23)
 • Primulaspecial, del 2 – Lennart Fredriksson, Botanicus Vadstena, avslutar den primulaspecial som började i förra numret av Natur & Trädgård. Hand­lar om hur du får primulan att trivas hos dig, om auriklar och förökning. (Sidorna 24–33)
 • Ormbunkar & Vänner Årets Mästarrabatt 2008 – Henrik Morin har komponerat Årets Mästarrabatt 2008. Han hävdar att mer lättskött än så här kan inte en rabatt bli. Utförliga växt­ beskrivningar och skötselråd. (Sidorna 34–45)
 • Bli amatörflorist! Uppmaningen återfinns i boken ”Blom­sterbinderi för nybörjare”. En instruktiv bok som börjar med att lära ut det perfek­ta snittet. Sedan lärs floristgrunderna ut steg för steg. (Sidorna 46–47)
 • Lättodlad ljuvlig läckerhet – Philippe Plöninge lär dig odla grönsparris. En gång offrades den till gudarna. I dag är den en lyxgrönsak som är nyttigast färsk och godast skördad i egen täppa. Philippe skriver också om friherren som säljer färsk grönsparris på torget. (Sidorna 48–58)
 • Sveriges nordligaste storodling av sparris – Barbro Forsberg har besökt Sveriges nord­ligaste yrkesodling av sparris, Asknäs Gård utanför  Stockholm. (Sidorna 59–63)
 • Nils Åkerstedt om sparrisodling i Norrland – Det går bra att odla sparris i Norrland om den planteras i sand med grönmassa. Har du frågor om grönmassa som näring åt dina växter får du svar av Nils Åkerstedt. (Sidorna 64–67)
 • Gun-Britts bästa sparrisrecept – Gun-Britt Plöninge serverar dig sina bästa sparrisrecept. Vad sägs om sparristårta? (Sidorna 68–71)
 • Nejlikbroskskivling – Utmärkt krydd­svamp som kan skördas hela som­maren och långt in på hösten. Barbro Forsberg skriver. (Sidorna 74–79)
 • Vildsvinen – nytt hot mot våra trädgårdar. Nu finns cirka 60 000 vild­svin i Sverige från Skåne upp till Daläven. På en natt kan en flock ödelägga en trädgård. (Sidorna 80–83)

Nummer 2, 2008

 • Fladdermöss – nattens överlägsna myggjägare. 7000 myggor kan en enda fladdermus fånga under en natt. En variationsrik trädgård med damm och olika insekter lockar de fridfulla fladdermössen till din naturträdgård. Du kan bygga en sommarbostad åt dem, t ex en holk kombinerad för fåglar och fladdermöss. (Sidorna 4–13)
 • Sensommaren rätt tid så violer, och penseer. Lisa Winnerlid skriver om det stora violsläktet, från den klassiska luktviolen till hy­brider av styv­morsvioler. Frö­firmorna har ett brett utbud med både vanliga och sällsynta sorter. Så under sensommaren/hösten för blomning nästa säsong. (Sidorna 14–27)
 • Årets Perenn 2008. Vitblommande fläckig lungört har valts till Årets Perenn 2008. Vacker hela sä­songen. Ratas av sniglar men älskas av humlor, bin och fjärilar. Trivs i skugga. (Sidorna 28–29)
 • Prydnadsapel. Knut och Ylva Hä­vermark hävdar att det finns en pryd­nadsapel för varje trädgård. Några fungerar bäst som soli­tärer, andra bra som samplanterade. (Sidorna 30–37)
 • Vackraste rosen. En ros förädlad före 1829 valdes i fjol av besökarna på Fredriksdals rosarium till vackraste rosbusken. I sommar öppnas sista etappen av rosariets omläggning, den kulturhistoriska. (Sidorna 38–39)
 • Malört mot koltrast? Månskenshörna i cementrör? Nils Åkerstedt svarar på frågor om grön­massa som marktäckning och om odling i ren sand. (Sidorna 40–43)
 • Nemaslug godkänt mot spansk skogssnigel. Preparatet Nemaslug är godkänt som bio­logiskt bekämpningsmedel mot spansk skogsnigel, något som oroar biologer. (Sidorna 44–45)
 • Egna rädisor ända till frosten. Philippe Plöninge skriver om hemodlarens populäraste grönsak. Så nya snabba sorter i omgångar och njut av späda hemod]ade rädisor ända fram till höstens första starka frostnätter. (Sidorna 46–57)
 • Plantera vitlök under hösten. Philippe Plöninge avslutar sin artikelserie Härliga lökar i köksträdgår­ den med rådet att plantera vitlök under hösten. Han skriver också om den lättodlade gräslöken samt om några odlingsvärda vilda lökar. (Sidorna 58–71)
 • Frossa i lök. Gun-Britt Plöninge uppmanar oss att fros­sa i lök och bjuder på många recept. (Sidorna 72–77)
 • Världens äldsta träd växer i Dalarna. För 9 550 år sedan grodde ett granfrö på Fulufjället i Dalarna. Läs även om vilka almar som klarar splintborren bäst och om Bengt Edlunds porträtt av träd. (Sidorna 78–83)

Nummer 3, 2008

 • Gräv en pöl åt grodan. Grodor och paddor är trevliga djur som gör nytta i våra trädgårdar. Det säger professor Claes Andrén, vetenskaplig ledare för Nordens Ark och starkt engagerad i den globala kampanjen Grodans År. I artikeln lär han ut hur man gör en grodpöl för att locka grodorna till trädgården. (Sidorna 4–18)
 • Naturens mästerstycken. Det tyckte Carl von Linné om käkmalar och säckspinnare. Nu har boken kommit om dessa riktigt små fjärilar. (Sidan 19)
 • Julrosor – vårvinterns blommande mirakel. Lisa Winnerlid presenterar en av sina favoriter, de härdiga hybridjulrosoma. Ständigt nya sorter med olika mönster och fårgnyanser. (Sidan 20–29)
 • En praktspirea för varje trädgård. Praktspireorna är användbara som få andra växter i rabatter, i buskage, till­ sammans med barr­växter och lövträd eller som häck. (Sidorna 30–36)
 • Praktrododendron. Plantera praktrododendron i kruka, i rabatt eller fristående. Finns i många färger och nyanser, även i storlekar för den lilla trädgården. (Sidorna 36–43)
 • Ny bok om rabarber. Gamla sorter efterlyses. Använd rabarbern i alla rätter, uppmanar lngvar Nilsson i sin nya bok. (Sidorna 44–45)
 • Narcisser och sparris. Aktuella planteringsråd finns i boken Narcisser – folkkära lökar. Den redovisar det avslutade Narcissuppropet. Läs också om POM:s senaste satsning, Sparrisuppropet. (Sidorna 46–47)
 • Odla mer corydalis. Corydalis är en perfekt vårblomma för den som inte gillar vissnande lökblad. (Sidan 48)
 • Gör egen maskrosolja. Maskrosolja kan lätta på muskelspänning­ar. Prova Lisen Sundgrens recept. (Sidan 49)
 • Gödsla med grönmassa utan att den syns i rabatten. Nils Åkerstedt hjälper en läsare som tycker det är fult med marktäckning i rabat­ten, men som ändå vill använda grönmas­san. Rådet är att lagra den över vintern. (Sidorna 50–53)
 • Så odlar du spenat. Philippe Plöninge lär dig odla den mycket nyttiga spenaten. Snabb­växande, kan sås både under våren och på hösten. (Sidorna 54–61)
 • Gott med spenat. Gun-Britt Plöninge delar med sig av sina nya spenat recept. (Sidorna 62–65)
 • Nya krukväxter (Sidan 66)
 • Murklor. Murklor Stenmurklans gift farligare än man trott. (Sidorna 76–85)

Nummer 4, 2008

 • Måla trädgården med vallmo. Lisa Winnerlid uppmuntrar oss att göra som konstens gamla mästare – måla våra trädgårdar med hjälp av vallmo. Finns allt från stora fyllda till små enkla. (Sidorna 4–19)
 • Upptäck sockblomman. Brita Johansson uppmanar oss att upptäcka sockblomman, skriver att den har respektingivande trädgårdsmeriter. Stor variation. Många vintergröna. (Sidorna 20–27)
 • Mästarrabatten 2009. Torsten Wallin har komponerat Mästar­rabatten 2009. Solbacken kallar han sin skapelse, vacker hela året men skiftande i utseende efter säsong. (Sidorna 28–45)
 • Nya E-buskar. Ett nytt blåbärstry, en ny svartaronia och en ny schersmin har fått E-plantstatus. (Sidorna 46–47)
 • Fira Sälgens År 2009. Sälgen är en nyckel­art med stor betydelse för många arters överlevnad, bjuder insekter, fjärilar och fåglar ett överflöd av vårbränsle. Låt den växa i din naturträdgård. Plantera hängsälg på balkongen och krypsälg i slänten. (Sidorna 48–59)
 • Nya hot mot svensk natur. Jordbruksverket vill ha din hjälp att finna asiatiska långhorningar. Kommer hit via plantor och hotar svenska lövträd. Svenska Jägarförbundet vill ha rapporter om mårdhunden, ett annat aktuellt hot mot svensk natur. (Sidorna 60–65)
 • Lyckas med luktärter. Luktärtans popularitet är långlivad. Här mästarodlarens råd inför sådden. (Sidorna 66–75)
 • Rätt växtbelysning. Birgitta Geite hjälper dig hitta rätt belysning till di­na krukväxter så att de frodas även under den mörka årstiden. (Sidorna 80–83)
 • Höstkantareller. Barbro Forsberg beskriver Västmanlands landskapssvamp, den allt populärare tratt­kantarellen som även kallas höstsvamp. (Sidorna 84–91)