Julrosen gör varje dag till en högtid

I handeln hittar man många nya sorter under namnet hybridjulros eller orientalis­hybrid. De finns i många färger och blommar lite senare, vilket förlänger säsongen för julrosor.

Julrosens, Helleborus niger, historia i Sverige är gammal.Den är känd redan från medeltiden men de första säkra fynden av att den har odlats i landet är från 1600-talet. Det svenska namnet julros fick den dock inte förrän på 1900-talet. Tidigare kallade man den bland annat för nysört. Julros är ett släkte på drygt tjugo arter som hör hemma i Europa och Västasien. I Sverige är det bara den grönblommande klockjulrosen, Helleborus foetidus, som finns naturligt förvildad. Numera är vi många som […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Marie Wändel

Sedan snart 25 år driver Marie Wändel, tillsammans med sin man, Wändels Trädgård och har idag Sveriges största odling av perennner. Hon är trädgårdsingenjör och utbildad trädgårdslärare och brinner för att sprida kunskap om perenner. Därför skapade hon 2012 sajten perenner.se där hon tillsammans med några entusiastiska kolleger delar med sig av tips och kunskap.

Mer läsning: