- ANNONS -

Rabarber är kanske inte det första man tänker på att man kan ha på fönsterbrädan på grund av dess storlek. Väldigt trist, då smaken, helst av glasrabarber eller forced rhubarb som det heter på engelska är fantastisk god.

Rabarber lagrar, precis som många andra årliga växter, energi som de inte behöver direkt i rotknölar. Dessa stärkelsepaket fungerar som ett väldigt stort frö och har all energi växten behöver för att komma igång till nästa säsong. Detta kan du nyttja för att få fram glasrabarber, även på fönsterbrädan.

Ta en rotstickling från en moderplanta, plantera den och vattna igenom ordentligt. Täck nu för krukan så att inget ljus kommer in. Försök dock ventilera om möjligt så att det inte blir för fuktigt. Bristen på ljus kommer göra att rabarbern vill sträcka på sig. På bilden ser du en stjälk från en glasrabarber. Notera hur mycket tjockare och ljusare stjälken är på glasrabarbern jämfört mot de som du brukar se odlade i ljus.

När du gör detta direkt i en kruka kan du mycket väl förbruka all energi som finns lagrad i rotknölen. Att hålla den vid liv kan vara kämpigt efter skörden. Se det därför som ett sätt att enkelt få välsmakande rabarber även om du inte har mycket plats.

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.