Spindlar du träffar på i din trädgård

1Korsspindel

Araneus diadematus

Korsspindel är vanlig i våra trädgårdar. Den varierar väldigt mycket i färg, och kommer i stort sett i alla möjliga nyanser av brunt, grått, rödbrunt/orange och beige. Men oavsett färg har den alltid en vit korsliknande teckning på ryggen (den kan vara lite svår att se om spindeln är väldigt ljust beige). Korsspindeln gör ett stort, prydligt och väldigt tätt vävt hjulnät, som man kan se på väggar eller i buskar och träd. Nätet förnyas varje dygn.

2Fröspindel

Parasteatoda lunata

En liten klotspindel med vackra färger och teckningar, antingen i orange med ljusa tecken eller kontrastrikt svart-vit-orange. Spindeln gör ett trassligt nät som gärna placeras på platser som väggar eller vedhögar. I nätet hänger spindeln skräp, till exempel växtdelar och bytesrester, som den kan gömma sig bland – så vill man se den lilla spindeln får man titta noga bland skräpet!

3Gurkspindlar

Araniella sp

Ett släkte små hjulspindlar där de flesta arterna har blek framkropp och ben och grön bakkropp. Gurkspindlarna trivs i buskar, träd och hög markvegetation där de gör små hjulnät som ofta sitter spända över ett skålformat blad.

4Äggspindel

Enoplognatha ovata

En ljus, långbent klotspindel som ger ett lite skirt intryck jämfört med många andra klotspindlar (till exempel fröspindel och fett-  spindel). Framkropp och ben är ljust gröna eller gulaktiga, bakkroppen varierar mellan äggvit, vit med röda band, eller helt röd. Äggspindeln trivs i buskar och hög, tät markvegetation, och har man bärbuskar i trädgården är det inte ovanligt att man hittar dem i samband med bärplockning. Spindeln gör en vackert ljusblå äggkokong.

5Presentspindel

Pisaura mirabilis

Presentspindelär en stor, beige smäcker spindel.  Spindeln jagar aktivt i hög markvegetation. Namnet presentspindel har den fått för att hanen uppvaktar genom att ge honan en gåva – ett byte inslaget i silke. Sedan försöker han få komma åt att para sig medan honan är upptagen av att äta. Presentspindlarna är goda mödrar där honan bär omkring på äggkokongen i käkarna. Efter en tid bygger hon en tältliknande barnkammare av silke högt upp i högre markvegetation. Ägg-kokongen placeras där och honan vaktar sedan barnkammaren tills en tid efter att ungarna kläckts.

6Större skuggspindel

Nuctenea umbratica

En svart eller mörkbrun spindel som påminner lite om en mörk korsspindel utan det vita korset. Den saknar teckningar förutom vågformiga band på bakkroppen. Den ganska platta bakkroppen har parvisa grunda gropar, detta är muskelfästen som finns hos alla spindlar men oftast inte syns så här tydligt. Skuggspindlarna är strikt nattaktiva och syns sällan till före mörkrets inbrott. De gör ett hjulnät som är ganska glest och jämfört med korsspindelns ger ett lite slarvigt intryck. Skuggspindlarna trivs på husväggar, gärna runt belysning som är tänd nattetid (den lockar till sig insekter) och på trädstammar.

7Större husspindel

Eratigena atrica

Det här är en av våra större spindelarter, en brun långbent spindel med fiskbensliknande teckning på bakkroppen. Det är ofta en vanlig art inomhus, men den förekommer även utomhus i trädgården i skyddade miljöer som uthus, växthus, vedstaplar, under trädäck med mera. Husspindlar gör stora platta nät, med ett trattformat bo som mynnar i nätet där spindeln sitter. Samma nät används länge, repareras om det går sönder och förnyas bara om det blir helt förstört. På sensommaren och hösten ger sig de vuxna hanarna av arten ut på friarstråt, och det är ofta då man främst lägger märke till dem (om man inte tittar närmare i de trassliga näten i hörnen).

8Fönsterspindel

Amaurobius fenestralis

En rödbrun spindel med arttypisk teckning på bakkroppen. Spindeln kan hittas i skrymslen i väggar och murar och på trädstammar, där den gör ett rörformat bo av silke som vidgas till ett litet nät runtom mynningen. Nätet är uppbyggt av krustrådar eller cribellat-silke, en speciell typ av silke som görs av spindlarna i ett fåtal familjer. Spindlar som spinner sådant silke har silkeskörtlar som mynnar i en platta (en spinnplatta) och som producerar mycket tunna fina trådar. På spindelns bakben finns en kam av borst som spindeln använder för att karda silket mot spinnplattan. Då krusas trådarna, lite som när man krusar presentsnöre med en sax. Nät av krustråd blir svagt blåskimrande.

9Hoppspindlar

Hoppspindlar är vanliga jägare på solbelysta väggar, som känns igen på en kompakt pälsklädd kropp och stora ögon (och sin förmåga att hoppa). Hoppspindlarna jagar genom att smyga sig nära sitt byte och sedan hoppa på det. Deras syn är väldigt god, och spindeln stannar gärna upp och tittar på dig. På husväggar ser man ofta den svartvita sebraspindeln (Salticus scenicus) och den gråspräckliga laduhoppspindeln (Sitticus terebratus). I de södra delarna av landet är murhoppspindel (Marpissa muscosa) också vanlig, den är ganska långsträckt, brun med ett ljust band i ansiktet, och är med upp till ca 1 cm i kroppslängd vår största hoppspindelart.  Hoppspindlarnas utmärkta syn har också lett till att de har en visuell uppvaktning, där hanen dansar för honan.

10Krabbspindlar

Krabbspindlar, familjen Thomisidae, är kompakta kraftiga spindlar med ben som sträcks ut åt sidan och ger dem ett krabbliknande utseende. Hos krabbspindlarna är de främsta två benparen tydligt längre och kraftigare än de två bakre. Spindlarna kan (liksom krabbor) gå både bakåt och i sidled. Vanliga krabbspindlar i trädgården är flera arter i släktet Xysticus, som oftast är bruna med ljusa tvärband. Dessa kan man hitta både på marken och högre upp i vegetationen. Vanlig är också den färggranna blomkrabbspindeln, Misumena vatia, som jagar på blommor där den sitter och väntar på att insekter ska landa. Blomkrabbspindeln kan skifta färg mellan vitt och gult för att matcha blomman den sitter på. Färgskiftningen tar flera dagar.

11Fettspindel

Steatoda bipunctata

En brun eller svart glansig spindel som hittas både inomhus och utomhus. I trädgården trivs den under utemöbler, mellan och under stenar, i krypin i plank och murar med mera. Fettspindeln blir ibland beskylld för att vara en livsfarlig änka, men skiljs lätt från det släktet på både de mer eller mindre tydliga ljusa teckningarna och den (jämfört med änkorna) svagt tillplattade bakkroppen. Fettspindelns nät är en snillrik fälla – en plattform med klibbiga trådar sträckta ner till underlaget, och ett trassel av trådar ovanför. När en insekt går mot en av de sträckta trådarna fastnar den, tråden lossnar från underlaget och insekten rycks uppåt. Sprattlar den fastnar den i fler trådar. Med trådarna ovanför nätet fångas flygande insekter.

12Vargspindlar

Vargspindlar, familjen Lycosidae, omfattar ett femtiotal arter i Sverige. I trädgården ser man ofta vargspindlar i släkte Pardosa. Spindlarna är typiskt gråbruna med mer eller mindre tydliga ljusa teckningar. Släktet är stort och arterna svåra att skilja åt, men några som är vanliga i trädgården är lövvargspindel, Pardosa lugubris, och prickvargspindel, Pardosa amentata. I familjen ingår även de större och kraftigare björnspindlarna, släkte Trochosa. Två arter, fältbjörnspindel, Trochosa ruricola, och skogsbjörnspindel, Trochosa terricola, är vanliga i våra trädgårdar. Många av vargspindlarna är aktiva jägare som jagar springande på markytan. De sitter också gärna och solar och kan då klättra upp på stenar. Björnspindlarna är där-emot nattaktiva och ses främst ute dagtid på våren. Annars gömmer de sig i ett grunt bo i marken. Ibland gräver man upp dem när man gräver i rabatterna. Vargspindelhonorna gör en äggkokong som de bär med sig fäst vid spinnvårtorna. När ungarna kläckts klättrar de upp på ryggen där hon bär dem med sig ungefär en vecka innan de får klara sig själva. Fram till dess äter ungarna inget utan lever på resterna från gulesäcken i ägget. Ser man en spindel på marken vars bakkropp ser lite märkligt stor och luddig ut är det ofta en vargspindelhona med ungar.

 

Kajsa Mellbrand är biolog med ett stort intresse för spindlar och har doktorsexamen i spindlars ekologi. Hon arbetar för närvarande som naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Gotland. Kajsa startade och administrerar Facebookgruppen Spindelnätet, en diskussionsgrupp om svensk spindeldjursfauna med över 4 000 medlemmar. För sitt arbete med kunskapsspridning via Spindelnätet mottog Kajsa 2017 ArtDatabankens naturvårdspris. Kajsa är även aktiv i Sveriges Entomologiska Förening (SEF) där hon dels är en av redaktionsmedlemmarna för den populärvetenskapliga tidskriften Yrfän, dels (sedan 2015) projektledare för Faunaväkteri småkryp, ett projekt för ideell övervakning av rödlistade småkryp som drivs av Sveriges Entomologiska Förening i samarbete med ArtDatabanken.