- ANNONS -

Näringsämnet lutein som finns i flera färgstarka grönsaker och frukter kan dämpa inflammation visar forskare vid Linköpings Universitet. Fynden pekar bland annat på att lutein har anti-inflammatoriska effekter hos patienter med kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp.

– En betydande andel av patienterna som har haft hjärtinfarkt har kvar en låggradig, kronisk inflammation i kroppen, säger Lena Jonasson, professor vid institutionen för medicin och hälsa och överläkare i kardiologi, som har lett studien.

Forskarna samlade bland annat in immunceller i blod från patienter med kranskärlssjukdomar och det visade sig att cellernas inflammatoriska aktivitet minskade påtagligt när cellerna behandlades med lutein.

Man vill nu fortsätta studien och undersöka om ökat intag av luteinrik mat har positiva effekter på immunförsvaret hos patienter med kranskärlssjukdom. Framför allt grönsaker med mörkgröna blad, som grönkål, spenat och broccoli är rika på lutein men också majs och ärtor har höga halter lutein.