- ANNONS -

Är du trött på dina gamla trista gardiner? Varför inte odla din nästa gardin genom att låta minigurkor klättra upp i ditt fönster? För att det ska fungera krävs ett soligt och varmt fönster, helst mot söder men väster och öster går också bra.

Börja med att så gurkfrön i mindre plastkrukor under tillskottsbelysning. Se till att de får näringsrik jord redan från början då gurkor är hungriga och växer fort. När rötterna har börjat titta ut genom botten är det dags att plantera om. Plantera om till en kruka på 1 1/2 till 2 liter, gärna självbevattnande, alternativt kan du placera dina krukor på en självbevattningsbricka.

Om du vill ha bättre synlighet genom fönstret så placera en kruka på varje sida av fönstret för att skapa en snygg inramning, annars placera krukor på hela fönsterbrädan.

Häng snören från gardinstången och led dina gurkor uppåt genom att vira snöret försiktigt runt dem. Om det kommer fruktämne för tidigt så kan du nypa bort det så fokuserar de mer på vegetativ tillväxt. Se till att gurkorna alltid har ett gott förråd av vatten och näring och välj gärna en mindre sort.

Besök Hemmaodlat.se!

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.