20 perenner att börja med

För att hjälpa alla som är gröna i trädgården att få en flygande start har perenner.se listat tjugo perenner som hör till de allra mest lättodlade i sol till halvskugga. De är härdiga, friska, långlivade och klarar sig utan stöd. Alltså utmärkta perenner för många sammanhang  – och även för de mer erfarna!

1Anisisop ’Blue Fortune’

Foto: Perenner.se

Agastache

Anisisop ’Blue Fortune’ är med sitt stadigt upprätta växtsätt en pålitlig grundpelare som man kan ha i stora sjok. När den blommar i juni till september är det fullt av fjärilar, humlor och bin som är otroligt förtjusta i denna perenn. De blåvioletta blommorna sitter i många, stora ax. Tacksamma anisisop ’Blue Fortune’ blir omkring 90 centimeter hög och trivs på all väldränerad vanlig trädgårdsjord.

2Stjärnklocka

Foto: Perenner.se

Campanula poscharskyana

Av Campanula finns många sorter som är tacksamma att odla. Stjärnklocka, Campanula poscharskyana, är en robust tuvbildande perenn som blir 15–20 centimeter hög. Det är en mycket bra marktäckare på platser som man snabbt vill täcka. Stjärnklocka har enastående blomvillighet från juni och hela säsongen, blomningen förlängs i halvskuggigt läge. Stjärnklocka är långlivad och tål torka.

3Tovsippa

Foto: Perenner.se


Anemone sylvestris

En vårblommande perenn som finns vildväxande på Gotland och Öland, men tovsippa är mycket härdig och fungerar i hela landet. Tovsippa går bra att odla i vanlig bra trädgårdsjord men trivs allra bäst i lätt, torr och gärna kalkrik jord. Den är fin i rabatt, som kantväxt och passar även i stenparti. Men den sprider sig med utlöpare och bli allra vackrast om den tillåts bli lite förvildad i naturligare delar av trädgården.

4Liten kärleksört

Foto: Perenner.se

Hylotelephium cauticola

Liten kärleksört är en suverän låg perenn som inte blir mer än cirka 10 centimeter hög. Den är nätt, har mycket fin form och håller sig fräsch hela säsongen. Liten kärleksört kan bli en böljande kant på rabatten, ett snyggt överhäng på krukor eller en drapering över låga stenar. Och den är perfekt för de mindre sammanhangen. De flesta andra låga perenner blommar på våren, men liten kärleksört lyser frampå höstkanten då den blommar färgstarkt i rödvioletta och rosa nyanser. Torr och mager jord låter kanske inte så roligt men det är precis så som liten kärleksört helst vill ha det! En växt för full sol.

5Backsippa

Foto: Perenner.se

Pulsatilla vulgaris

Backsippa är en gammal ljuvlig vårblomma som är vanlig i våra trädgårdar. I södra och mellersta Sverige växer den sparsamt vild och är i naturen helt fridlyst. Den rena arten Pulsatilla vulgaris är blåviolett men i handeln finns även sorter i rött och vitt. Efter blomningen bildas vackra fröställningar som silvriga rufsiga plymer. Backsippan behöver i princip ingen tillsyn utan är en stillsam perenn som bör lämnas i fred. Eftersom den trivs torrt och gärna sandigt är den utmärkt i sten- och gruspartier. Backsippor blir cirka 20 centimeter höga men är i sin lilla storlek ganska robusta i växtsättet.

6Taklök

Foto: Perenner.se

Sempervivum mix

Taklök bildar täta rosetter av köttiga blad som ofta är purpurröda, mer eller mindre gröna eller grågröna. De blommar i juli till augusti på stjälkar som blir cirka 10 centimeter höga, blommorna gillas av fjärilar. Taklök  trivs i stenparti, skrevor, på murar, tak och andra liknande växtplatser. Taklök är långlivad, otroligt tacksam och går utmärkt att odla i all väldränerad jord, och den har inga problem att växa torrt, sandigt och magert.

7Strandtrift

Foto: Perenner.se

Armeria maritima

En annan liten perenn är strandtrift, en riktig tuffing som klarar såväl torka som saltstänk. I det vilda hittar man den ofta i skrevor vid havet. Så för dig som bor kustnära är detta en utmärkt perenn. Den bildar täta tuvor och är fin i stenparti, på murar och i framkant på rabatter. Strandtrift är en mycket god granne till liten kärleksört, eftersom den blommar i maj till juni kompletterar de varandra väl.

8Blåtåtel ’Moorhexe’

Foto: Perenner.se

Molina caerulea

Ett mellanhögt prydnadsgräs som blir cirka 50 centimeter högt. Blåtåtel ’Moorhexe’ startar säsongen som en blågrön tuva och växer sedan i ett fint, smalt upprätt växtsätt. Mot sensommaren får den bruna ax och om hösten antar den en gulbrun färg. Den trivs i vanliga trädgårdsjordar men gillar lätt fuktig, något sur jord. Blåtåtel ’Moorhexe’ är användbar i rabatter tillsammans med blommande perenner, passar vid vatten, i kruka och är fin till snitt både som färsk och torkad. Prydnadsgräs mår bäst av att klippas ner först till våren.

9Kransveronika

Foto: Perenner.se


Veronicastrum virginicum

Kransveronika är en ståtlig perenn, 120–150 centimeter hög, med bestämt upprätt växtsätt som ger stabil höjd och struktur i rabatten. Den har ett skirt utseende och blomax i milda färger vilket gör kransveronika lätt att kombinera med andra perenner. Kransveronika är tacksam i vanlig trädgårdsjord och kan stå mycket fuktigt. Den står med glädje kvar många år utan omplantering och bladverket håller sig fräscht även när planteringen vuxit sig tät. Under sensommaren blommar den rikligt och länge med ett ständigt surr från alla fjärilar och bin som älskar denna perenn. 

10Bergormrot

Foto: Perenner.se

Bistorta affinis ’Superba’

Bergormrot ’Superba’ är en mycket bra marktäckare som snabbt bildar täta mattor. Den är dessutom fin i stora sjok vilket gör den utmärkt där man vill täppa igen öppen jord. ’Superba’ blommar länge och rikligt under sommaren och in på hösten med långa ax. Blomfärgen är först ljust rosa, sedan rosaröd och det ser ut som den blommar i både rosa och rött samtidigt. Bladverket är friskt mörkgrönt och får om vintern en bronsröd färg. Bergormrot ’Superba’ trivs i all bra trädgårdsjord och är fin i stenparti, slänter och rabatter.

11Hybridmejram

Foto: Perenner.se

Origanum ’Rosenkuppel’

En vacker kryddväxt med färgrik rosaviolett blomning i augusti och september. Den är doftande och blommorna lockar till sig mängder av fjärilar. Hybridmejram ’Rosenkuppel’ har ett kompakt växtsätt och blir omkring 40 centimeter  hög. Den trivs i torr väldränerad jord och är vacker i rabatt, köksträdgården, som kantväxt och i kruka. Blommorna är fina i buketter och att torka som eterneller.

12Tuvrör

Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’ och ’Overdam’

Ett par av de bästa höga prydnadsgräsen för svenskt klimat. Tuvrör ’Karl Foerster’ och ’Overdam’ ger stilig form i rabatter med deras strikt upprätta växtsätt som de behåller hela säsongen och även under vintern. De är odlingsvärda och anspråkslösa vad gäller jord, och även i styv lerjord är detta gräs att satsa på. Det är fint att sätta enstaka plantor som pelare mellan blommande perenner. Men tuvrör ’Karl Foerster’ och ’Overdam’ klarar sig även på egen hand i stora grupper.

13Flocknäva

Foto: Perenner.se

Geranium macrorrhizum

Flocknäva är en suverän marktäckare som snabbt breder ut sig och bildar runda täta mattor. Såväl den rena arten som sorter är mycket odlingsvärda, trivs i de flesta lägen och jordar samt är tåliga mot torka, även i skugga. Det väldoftande bladverket är grönt och fräscht under säsongen och får vackra höstfärger. Den rena arten Geranium macrorrhizum blommar i violettrosa i juni–juli. Det finns sorter med ljusare blommor, till exempel ’Spessart’ som är vit till lätt rosa. Höjden är 20–40 centimeter.

14Daglilja

Foto: Perenner.se

Hemerocallis

Daglilja är en klassiker i svenska trädgårdar. Bladverket kommer tidigt på våren och bildar täta, dekorativa ruggar som ger fina former hela säsongen. Den kan även användas som häftig marktäckare och är utmärkt ihop med tulpaner. Dagliljor blommar under sommaren med något olika blomperiod beroende på sort. Det finns en oerhörd mångfald och man skulle enkelt kunna fylla hela trädgården med vackra dagliljor i olika färger. 2013 valdes sju underbara sorter till Årets perenn.

15Kantnepeta

Foto: Perenner.se

Nepeta faassenii ’Walkers Low’

En perenn som förgyllt svenska trädgårdar, ofta tillsammans med rosor i en romantisk stil. Men kantnepeta ’Walkers Low’ passar i alla sammanhang och i alla typer av trädgårdar. Den är utmärkt som kantväxt och som vävare i rabatt där den binder samman andra perenner med sitt blomflor. Den ställer inga krav på jorden, trivs i varma lägen och klarar torka. Klipper man ner sin kantnepeta ’Walkers Low’ direkt efter blomning får man en ny lång blomperiod som varar långt in på sensommaren.

16Vårälväxing

Foto: Perenner.se

Sesleria heufleriana

Vårälväxing är ett överraskande fint prydnadsgräs med naturligt utseende. Det blommar tidigt, redan i mars–april kommer de första små dekorativa, nästan svarta axen. Vårälväxingens grågröna tuvor tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser är en utsökt start på säsongen. Tuvorna håller sin form och bladfärg långt in på vintern. Vårälväxing är otroligt tålig att odla i de flesta lägen och jordar. Den utsågs till Årets perenn 2014.

17Koreansk plymspirea

Foto: Perenner.se

Aruncus aethusifolius

Koreansk plymspirea, Årets perenn 2010, är mycket anspråkslös vad gäller växtplats och trivs nästan överallt, även i torrare lägen. Det gör den lika användbar i rabatt och ett soligt stenparti som i fuktig lundmiljö. Koreansk plymspirea blommar i juni och juli med gräddvita vippor och om hösten får den makalösa höstfärger i sprakande orange och rött. Den är suverän som kantväxt, till marktäckning och kan övervintra i kruka.

18Kärleksört

Foto: Perenner.se

Hylotelephium

Två av våra bästa höstblommande perenner som lätt kvalar in under alla kriterier för en lättodlad perenn. De är tacksamma vad gäller jord, trivs i magra förhållanden och tål torka, så ingen stödbevattning här. Kärleksört ’Herbstfreude’ är färgstark och lyser upp hösten med sina stora mörkrosa blomflockar. Sorten ’Matrona’, Årets perenn 2000, är mörkare med sitt purpurröda bladverk. Båda kommer upp relativt tidigt på våren och är stillsamma goda grannar tills det är deras tur att ta över uppmärksamheten sent på säsongen.

19Röd rudbeckia, ’Magnus’

Foto: Perenner.se

Echinacea purpurea

En av sensommarens vackraste perenner. Sorten ’Magnus’ växer med raka stadiga stjälkar, blir cirka 100 centimeter hög och blommar juli till september i mustigt violettrosa. Den utsågs till Årets perenn 1998 och idag räknar vi Echinacea purpurea ’Magnus’ till våra klassiker. Den är problemfri, älskar sol och värme och klarar torka bra. Plantera i väldränerad jord så blir glädjen långvarig. Fjärilar avgudar blomman.

20Jättedaggkåpa

Alchemilla mollis

En av de mest pålitliga perennerna och otroligt användbar i alla typer av rabatter, som kantväxt och marktäckare. Både blad och blommor är hållbara i buketter. Alchemilla mollis växer gott i alla typer av jordar, även fuktiga. Dess mjuka växtsätt, stora blågröna blad och limegula blomning är lätt att kombinera med andra perenner i olika färgskalor, men jättedaggkåpa kan också planteras ensam i stora sjok.

Sedan snart 25 år driver Marie Wändel, tillsammans med sin man, Wändels Trädgård och har idag Sveriges största odling av perennner. Hon är trädgårdsingenjör och utbildad trädgårdslärare och brinner för att sprida kunskap om perenner. Därför skapade hon 2012 sajten perenner.se där hon tillsammans med några entusiastiska kolleger delar med sig av tips och kunskap.