Fem favoriter i rosenträdgården

Här berättar Ingmar Lindqvist mer om sina verkliga favoriter i sin rosenträdgård.

1Austinrosor

Austinrosorna är ryggraden i min trädgård eftersom de normalt har utsökt doft och blommar långt in i november. En god representant är Lady Salisbury (’Auscezed’) som blommar kontinuerligt och överdådigt från mitten av juli ända till vinterbegravningen i slutet av november. Under de senaste tio åren har Austins rosor också blivit vackrare i växtsättet. Förr växte de rätt oregerligt, ungefär som remontantrosorna.

2Vildrosor

De enkla vildrosorna har en egen, oemotståndlig charm. De flesta behöver dessutom ingen som helst skötsel. Ibland kommer jag på mig med att bara stå och titta på en av de enklaste av dem alla, Rosa glauca, rödbladsrosen. Blommor och blad matchar varandra perfekt.

3Kanadensiska rosor

Bland de kanadensiska rosorna finns några rugosahybrider som är jättefina. Den stark-växande ’Wasagaming’ har ett fantastiskt första flor och återkommer senare mot hösten med ytterligare några blommor bland nyponen. Doften är magnifik liksom höstfärgen på bladen. ’David Thompson’ har inte så stark doft, men blommar kontinuerligt och outtröttligt sommaren igenom. När den slutar vet jag egentligen inte, eftersom den normalt har blommor och knoppar ännu när jag lämnar sommarstället i slutet av november. Ett fynd om man vill vara säker på att ha vacker rosblom i sin trädgård hela sommaren utan att behöva anstränga sig.

4Rosa persica-hybrider

En rätt ny bekantskap för mig är Rosa persica-hybriderna. Trots mina dubier tycks de gå bra att odla i zon 5 med hjälp av vinter-begravning. Blickarna dras oemotståndligt till de enkla eller halvfyllda blommorna med två färger. En av favoriterna i den här gruppen är den gulröda Eye of the Tiger (’Chewbullseye’).

5Gammaldagsrosor

De så kallade gammaldagsrosorna är förstås Rosor med stort R. Både doft och blomform är svåra att överträffa. I våra förhållanden kommer väl gallicarosorna bäst till sin rätt. En bra representant för den gruppen är till exempel ’Gloire de France’.

Född i Åbolands skärgård i sydvästra Finland i en finlandssvensk miljö. Mina första obetalda sommarjobb var i pappas trädgård. Mitt första betalda sommarjobb var i prästgårdsträdgården i Pargas – i pappas trädgård. Studerade och blev teologie doktor vid Åbo Akademi. Gift med en Vasa-flicka (därför är rosenträdgården belägen i Vasa på en holme mitt emot Strömsö där bland annat life-style tv-programmet Strömsö görs). Hela yrkeslivet har jag ägnat åt kommunikation i olika former. På 1980-talet blev det otaliga radio- och tv-program för den svenskspråkiga enheten inom Yle. 1992 tog jag över som lutherska kyrkans informationschef. Har utbildat i kommunikation vid Åbo Akademi, Helsingfors universitet och Utbildningsstyrelsens fortbildningsinstitut. På somrarna är det rosenträdgården med över 400 olika rosor som gäller. Där finns förutom rosorna ett växthus, en fullständig köksträdgård med lök, potatis, morötter, rödbetor, majs, jordärtskockor, örter mm, över 400 olika perenner, blommande buskar (från ett femtiotal olika rhododendron och några magnolior till trollhassel och spireor) plus några tiotal olika trädsorter. På vintern kommer skidorna fram. Och fröpåsarna.