Gamla cyklamenknölar blir som nya

422
Cyklamen, Cyklamen persicum, har under ett halvt sekel varit den självklara höstblomman. Den behöver inte slängas när blomningen är över i början av året. Med rätt skötsel blommar gamla cyklamenknölar lika rikt som unga nyköpta plantor. Foto: Fongshu/Wikimedia (CC BY 2.0)

Denna krukväxt behöver verkligen inte någon presentation. Sedan 40–50 år tillbaka har cyklamen varit den självklara höstblomman. Med sina förnäma blommor i rena linjer och dekorativa blad har cyklamen alltid en given plats på fönsterbrädan.

Förökning

Förökning kan göras genom frö eller delning.

Att dra upp cyklamen genom frö är inte lätt för amatörodlaren, det är endast den verkligt intresserade som bör försöka med denna odling.

Vanlig såjord används. Groningstemperaturen bör ligga vid 18° C och sådden skall hållas jämnt fuktig. Det tar en till två månader innan fröet gror, och sedan får plantorna stå kvar i såbädden lika lång tid innan de är klara för inplantering i krukor.

Sådden bör få svagt gödselvatten ett par gånger före inplanteringen i vanlig jord. Delning av cyklamen kan göras med gamla knölar som är minst 5–6 år. Knölen skärs mitt itu med en kniv och ytorna pudras med kalk innan knölbitarna sätts. Delning av gamla knölar bör göras tidigt på våren innan det börjar växa fram nya blad.

Skötsel

Det enklaste sättet att skaffa sig cyklamen är att köpa dem på hösten eller vintern. Vill man få långvarig glädje av deras blomning skall man köpa dem tidigt på hösten när de första exemplaren finns i handeln.Får de god skötsel kommer de att blomma från tidiga hösten och ända fram i januari-februari. Köper man cyklamen strax före jul får man vara glad om de blommar en månad.

De plantor som flyttas från odlaren till hemmiljö redan på hösten hinner vänja sig vid den annorlunda miljön medan det ännu finns tillräckligt med ljus. De som flyttas i november–december från odlarens konstbelysta växthus till den mörka hemmiljön har mycket svårare att klara omflyttningen.

När man fått hem en cyklamen bör den först planteras om så att det blir plats i krukan för vatten, oftast så går jorden ända upp till krukkanten. Vid omplanteringen skall man ta bort jorden närmast knölen så att övre halvan av den är ovan jord. Då klarar den sig bättre mot att ruttna om den får för fuktigt.

Cyklamen går bra att odla i köpjord, men även i sand- och gräsklippsblandningen.

Cyklamen skall stå mycket ljust så länge som den blommar, och i vanlig rumstemperatur.

Under vintermånaderna kan den stå svalare och om den tappar bladen ställs knölen undan på en torr plats. Den skall ha sparsamt med vatten under vintern och även om den är helt utan blad får inte jorden torka ut.

Plocka blad med pincett

Vissnande blad och blomskaft bör plockas bort genast. Lättast gör man detta med en pincett. Får en liten del av ett skaft sitta kvarkan hela knölen ruttna så småningom.

I mars–april skall cyklamen planteras om och då kan det mesta av den gamla jorden tas bort, såvida plantan inte har fullt med blad kvar. Den ställs på en varm plats och knölen duschas på ytan dagligen. Efter några veckor kommer det nya blad och då ställs den mycket ljust igen. Knölen bör nästan få minst två månaders vila, oavsett hur lång tid som den blommat.

Under sommaren får den stå ljust, men inte så att solen lyser på den och inte heller där det är alltför varmt. Normal rumstemperatur passar bäst. Plantan skall om möjligt duschas dagligen ända tills den börjar att blomma.

Ute under sommaren

Man kan även ställa ut cyklamen under sommaren, till exempel under en buske. Huvudsaken är att den passas noga med vattning och gödselvattning. I början av augusti bör den tas in och placeras på ljus plats, helst där temperaturen inte är så hög till att börja med. Efter några veckor trivs den däremot i vanlig rumstemperatur.

Det går bra att få gamla cyklamenknölar att blomma i flera år. Om man placerar dem på en riktigt ljus plats tidigt på hösten kommer de att blomma lika rikt som unga, hemköpta plantor när de kommer direkt från odlare.

Cyklamen som blommar bör gödselvattnas så länge som det kommer nya blomknoppar.

Sjukdomar och skadedjur

Bladlöss brukar ibland angripa de nya bladen redan när de kommer upp från knölen. Ser nya blad missbildade ut har de skadats av bladlöss.

Svampsjukdomar kan göra att knölen ruttnar om det är lite ljus, svalt och fuktigt där knölen står.

Nils Åkerstedt
Nils Åkerstedt tog trädgårdsmästarexamen 1949 och har ägnat hela sitt liv åt trädgård och att skriva om och strida för sina odlingsmetoder. Han blev känd för att experimenterat sig fram till att odla i sand och grus med gräsklipp som näringsgiva. Som 90+ återkom han som skribent i tisdskriften han var med att starta 1986, Natur & Trädgård. Nils Åkerstedt avled i augusti 2018.