När ska vitlöken planteras?

22

Ur Arkivet, den här artikeln publicerades första gången i Natur & Trädgård nummer 1, 1986.

Signaturen Vitlöksälskare planerar att odla vitlök för eget behov och har nu några frågor om vitlöksodling.

Fråga: Jag bor i norra Uppland och har fått hyra en kolonilott från och med i år och där tänker jag bland annat odla vitlök som jag har hört är så besprutad, den importerade alltså. Men alla jag talar om mina planer för påstår att det inte går att odla vitlök så långt norrut, vilket jag även hört sägas i ett TV-program om trädgård. När det gäller tidpunkten för att sätta vitlök påstår en del att det måste göras på hösten, men jag hade tänkt sätta den nu till våren. Kan jag få ett råd om hur jag skall göra, skriver signaturen Vitlöksälskare.

Nils Åkerstedt svarar: Jag har svårt att förstå orsaken till dessa påståenden om att man inte kan odla vitlök i vårt land. Jag såg också detta TV-program där vitlöksodling sades vara närmast omöjlig här, det skulle bara bli små ynkliga lökar, sades det. Men det går visst bra att odla vitlök i Sverige och ända upp i norra Jämtland känner jag en vitlöksodlare som får stor och fin vitlök.

När det gäller planteringen kan den göras antingen höst eller vår, så signaturen kan mycket väl plantera nu i vår.

Jorden där vitlöken skall sättas bör vara lucker och gärna sandblandad, dessutom bör det blandas i mineraler antingen genom stenmjöl, algomin eller träaska.

Plantera vitlöksklyftorna så tidigt som möjligt. Avståndet kan vara cirka 15 cm x 20–30 cm. När lökbladen blivit 10–15 cm täcks jorden med färskt gräsklipp mellan raderna.

Löken kan stå kvar i jorden över vintern så därför kan det vara lämpligt att plantera så mycket att en del kan få stå kvar på tillväxt för nästa år.

Man kan givetvis ta klyftor från lökar man köper i affären, men eftersom dessa väl i regel kommer från sydligare länder så tror jag att det är en fördel om det går att få fatt på inhemsk lök eftersom den är mera anpassad till vårt klimat.

Läs mer: Farao och vikingarna älskade vitlök

Tips: 15 odlingsvärda vitlökar

Nils Åkerstedt
Nils Åkerstedt tog trädgårdsmästarexamen 1949 och har ägnat hela sitt liv åt trädgård och att skriva om och strida för sina odlingsmetoder. Han blev känd för att experimenterat sig fram till att odla i sand och grus med gräsklipp som näringsgiva. Som 90+ återkom han som skribent i tisdskriften han var med att starta 1986, Natur & Trädgård. Nils Åkerstedt avled i augusti 2018.