Foto: Christoph Meinersmann/Pixabay

Insekter är ett livsmedel som är väletablerat i många länder men som i princip inte alls äts i Sverige – ännu. Bland annat anses syrsor vara smakliga och de har ett mycket högt och intressant näringsvärde.

FN har lyft fram insekter som ett framtida livsmedel med stor potential som kan produceras med förhållandevis små resurser. Hittills har det dock inte funnits några studier som i verkligheten försökt skatta potentialen i syrsor som livsmedel för människor.Grisar har ett matsmältningssystem som i stort liknar människans och därför kan man anta att effekter som kan observeras på grisar kan vara relevanta även för människor. I en svensk-kambodjansk studie har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU,  därför studerat hur unga grisar växer på en diet bestående av majsmjöl, riskli och…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.