Carolina Reaper, Blondie och Lemon Drop. Chilisorterna är många, men de flesta tillhör faktiskt fem dominerande arter.

Chilin har knappast varit en del av män­niskans kostcirkel så länge vi har funnits, men vi vet med all säkerhet att det odlades chili i Mexiko för dryga 6 000 år sedan. Det finns det nämligen fornlämningar som bevisar. Och ytterligare hundra år tidigare i Ecuadors regnskogar, enligt färskare forskarfynd. Av samma anledning vet vi att chilin tillhör den historiskt första skara grödor som såddes med självpollinering i Central- och Sydamerika.

 

Men låt oss lämna urminnesåren och resa vidare genom den odlade chilins historia – där frukten, när det begav sig, först och främst nyttjades av medicinska skäl. När chilin via Amerika så småningom nådde Europa odlades den först som raritet i spanska trädgårdar och portugisiska kloster. Faktum är att munkarna tillhörde den nyfikna hop som smög in chilin i köket. En välsignelse i sig, då det snart stod klart att chilin kulinariskt lätt kunde mäta sig med den då löjligt dyra svartpepparn.

Givetvis var dock inte heller Europa sista anhalt för denna heta kryddklenod. På sina seglatser till och från det förlovade landet “over there” släppte de spanska skeppen ofta ankare i Lissabon.

 

Där och då, på 1500-talet, fanns i sin tur de portugisiska handlare som, jämte araberna, chefade över kryddhandeln i Asien.

De visste värdet av den fina frukten och såg till att chilin fick ett uppskattat inflöde även här.

Som ni kanske har listat ut var globetrottern Columbus en av de tidiga chilihjältarna, men även vår egen Carl von Linné har kryddat chilins historia. På 1700-talet upptäckte han att chili odlades i Skåne och i sin iver att klassa blommor och bin fick förstås även frukternas frukt en plats i systemet.

Nu var det bara det att Carl, sin klokhet till trots, också kunde villa bort sig. På en vetenskaplig villoväg fick bland annat chilin hänga med. Carl von Linné var nämligen övertygad om att den heta frukten var en ettårig art, och gav den således namnet Capsicum annuum. Trots den bevisade missen lever namnet kvar än idag.

 

Visste ni förresten att chili egentligen är en potatis? Jodå, all chili tillhör släkten Capsicum, vilket i sin tur är en del av Solanaceae – potatisväxtfamiljen. Kopplingen till vår chili lämnar vi där. Däremot är det av värde att känna till Capsicums viktigaste arter, vari vi förstås hittar odlare Björns utvalda favoritchilisorter.